Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az offshore-ügy tisztítótűzként perzseli fel a világpolitikát

Bár hazánk egyike az offshore vagyonkimentés által leginkább érintett országoknak a világon, a miniszterelnök hallgatott a témáról. Az eddigi panamai anyagok csupán a jéghegy csúcsát jelentik. A brit, az izlandi, a máltai, az argentin, az orosz és az ukrán első számú politikai vezetők rögtön célkeresztbe kerültek, csakúgy mint az EU energiaügyekért felelős biztosa.

robust-rak-offshore-money

Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerdán bejelentette, hogy az offshore-botrány miatt Franciaország felkéri a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttműködő országnak Panamát.

Angel Gurría, az OECD főtitkára azt emelte ki, hogy Panama az adózási átláthatóság erősítését célzó erőfeszítések “utolsó nagy kerékkötője”, a panamai iratok néven is ismert botrány révén azonban az egész világ láthatja, mennyire mélyreható következményekkel jár a közös küzdelem hátráltatása.

A hazai kormány hallgat – és folytatja az offshore bizniszt

A magyar miniszterelnök éppen tegnap folytatott Párizsban megbeszélést Gurríával, majd felszólalt a szervezet tanácsülésén. A francia kormányzattal ellentétben azonban nem követelt semmilyen lépést az offshore-ellenes küzdelemben – sőt a közlemények szerint szóba sem hozta az ügyet. Igaz, a korábbi fideszes országgyűlési képviselő érintettségétis félvállról vette a kormánypárt és a több száz milliárdos letelepedési kötvény-bizniszttovábbra is offshore cégeken keresztül intézi.

Egy 2012-es nemzetközi kutatás szerint Magyarország egyike az offshore vagyonkimentés által legkedvezőtlenebbül érintett húsz fejlődő országnak. Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a mostani magyar államadósság két és félszeresét teszi ki. Az államkasszából hiányzó adó nagyjából 242 milliárd dollár, és ez megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben állóUkrajnát és Kazahsztánt is.

A valódi jogállamok már léptek

A 11.5 millió kiszivárgott panamai dokumentum eddig 72 volt- és jelenlegi államfő érintettségét tárták föl. A hatóságok a botrány kapcsán eddig az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Ausztriában, Svédországban és Hollandiában indítottak vizsgálatot. A brit, az izlandi, a máltai, az argentin, az orosz és az ukrán első számú politikai vezetők is rögtön célkeresztbe kerültek, csakúgy mint az EU energiaügyekért és klímaváltozásért felelős biztosa.

A magyar miniszterelnök által 2014 novemberében ’mintaállamnak’ titulált Azerbajdzsán elnöki családjának sötét üzelmei is napvilágra kerültek.

Az első ismert rendőrségi akció szerda délután történt, amikor a svájci hatóságok megrohanták az UEFA irodáit. Az ügybe azonnal belekeveredett Gianni Infantino, a FIFA új főtitkára, aki az UEFA offshore üzelmekkel teli időszakában – 2006 körül – jogi főnökként dolgozott a szervezetnél. Infantino alig másfél hónapja lett a korrupciós botrányokba keveredett Sep Blatter FIFA elnök utódja és tisztakezűként mutatták be a közvéleménynek.

Az eddigi panamai anyagok azonban csupán a jéghegy csúcsát jelentik. A Boston Consulting Group felmérése szerint 2014-ben az adóparadicsomokban fialtatott magánvagyonok nagysága elérte a 8.9 ezermilliárd dollárt – a globális pénzügyi vagyon mintegy 6 százaléka –, és a cég véleménye szerint 2018 végére ez az összeg elérheti a12.4 ezermilliárd dollárt.

Delaware megfelel az amerikaiaknak

Ezek az összegek nem foglalják magukba azokat az onshore adóparadicsomokat, mint amilyeneket az USA Delaware és Wyoming szövetségi államaiban találhatunk. Nem véletlen, hogy a panamai botrányban ilyen kevés észak-amerikai politikust találunk, hiszen ők kényelmesen tudják használni azt a Delaware szövetségi államot, ahol például Wilmington városkában egyetlen épületbe van bejegyezve 285 000 cég. Moszkva mindenesetre nem tudja megbocsátani, hogy Putyin elnök is belekeveredett, ezért a Kreml az utóbbi órákban a CIA műveletének próbálja beállítani a panamai botrányt a házi-sajtóján keresztül

Visszaüthet a kínai elnök eddigi kampánya?

Kínában is ráomlott a mennyezet jó pár politikai vezető fejére, amely tényt egyelőre a kínai állami sajtó nem volt kegyes közölni a lakossággal. Holott érintettsége derült ki közeli rokonain keresztül Hszi Csin-ping elnöknek és a Kínai Kommunista Párt legfelsőbb döntéshozó szerve – a Politbüro Állandó Tanácsa – hat tagja közül kettőnek. A hivatalos kínai csoda propagandájában egyre kevésbé hívő kínai elit mintegy 1 ezermilliárd dollárt mentett ki az országból a tavalyi év során.

Kínában a kommunista csúcsvezetők és a milliárdosok kapcsolata rendkívül érzékeny kérdés. Hszi elnök ugyanis átfogó korrupció-ellenes kampánnyal zúzta szét politikai ellenfeleit és szerzett magának támogatottságot a nép körében. Ha tehát a panamai iratok egyértelműen bizonyítják az elnök és közeli politikai támogatóinak az érintettségét, az akár politikai válságot is kirobbanthat Pekingben.

Káncz Csaba – privatbankar.hu 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22