Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségének tagja, az MSZP Nőtagozatának elnöke és Tóthné Gábor Ildikó, Hajdú-Bihar megyei ESZOSZ károsult, 2016. április 08-án ” Az út szélén hagyott milliók” avagy a Fidesz szerint mindenki annyit ér, amennyije van? címmel, sajtótájékoztatót tartott Debrecenben.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Az MSZP Nőtagozatának elnöke és országos elnökségének tagja kifejtette, hogy véget kell vetni a Fidesz cserbenhagyásos politikájának és senkit nem lehet az útszélen hagyni. Emlékeztette a Fideszt választási ígéretére, amit valószínűleg már régen elfelejtettek a kormánypárt politikusai.

„A Fidesz kormányzásának ez a lényege: a kevesek, a barátok, a klikk jól jár – a többség, az ország nagyobbik fele, azaz mindenki, aki kívül van ezen, meg rosszul.” – mondta Gurmai Zita.

Az ESZOSZ esetében a Fidesz 2860 embert hagyott cserben, ami minősített eset, hiszen védtelen és rászoruló, nyomorban élő emberekről van szó. A károsultak azonnali támogatásához szükséges „1,3 milliárd Ft kevesebb, mint amennyit egy stadion gyepszőnyegére fordítanak”, fejtette ki a Nőtagozat elnöke, aki égbekiáltó gazságnak nevezte a történteket. A szocialista politikus reményét fejezte ki, hogy előbb utóbb a városligeti fáktól az ellenzéki pártok észreveszik az embert is.

„Az MSZP egyedüliként áll az ESZOSZ kisemmizett munkavállalói mellett”, folytatta a párt országos elnökségének tagja.
Szolidaritási akcióként a szocialisták / párttagok, szimpatizánsok/ összeadtak annyi pénzt, hogy az ESZOSZ Hajdú-Bihar megyei szóvivője ne kerüljön az utcára egy tartozás miatt.

„Mert a baloldal nem csak elvont jogokról szól – hanem elsősorban esélyről és szolidaritásról. Bízom benne, hogy példánkat mások is követik. Hogy akit az útszélen hagy a kormány, az is reménykedhessen, hiszen nekik is joguk van az emberi élethez” fejezte be sajtótájékoztatóját a baloldali politikus.

Tóthné Gábor Ildikó elmondta, egyike a több mint 2800 ESZOSZ károsultnak, akiket egy, véleménye szerint az EU-s pénzek lenyúlására szerveződött baráti társaság tagjai által alapított, úgymond szociális szövetkezet becsapott, átvert. Kálváriája közel tíz hónapja húzódik, minden erőfeszítése ellenére élete kilátástalan, egyik napról a másikra él súlyos beteg férjével úgy, hogy soha sem tudják tudnak e enni valamit a következő nap.

Minden erőfeszítése ellenére munkaügyi papírjait még mindig nem kapta meg a szövetkezet végelszámolójától így sem közmunkára, sem szociális juttatásra nem jogosult. A megyei kormányhivatal egyik vezetője, a tavalyi ülősztrájkjuk után ígéretet tett, hogy segít, de semmi sem történt. Mivel a lakbért és a rezsit nem tudták fizetni,az albérletből ki kellett költözniük, most egy öt négyzetméteres mosókonyhában élnek, ahol semmilyen tisztálkodási lehetőség nincs, de örülnek, hogy fedél van a fejük felett. Úgy néz ki, hogy a házban élők ellenzése miatt e hónap végén onnan is ki kell költözniük, hogy hova, még nem tudja. Lehet, hogy a Nagyerdő marad a számukra. Úgy fogalmazott:

“Aki nem élte át amit mi már közel egy éve, az nem tudja elképzelni, hogy hányan és hányszor aláztak meg bennünket, sorsunk a kormányt nem érdekli, számukra mi nem létezünk. Teljesen kilátástalannak látom a helyzetemet, még esélyt sem kapok arra, hogy tisztességes munkával, emberhez méltóan éljek. Pedig mindenütt azt látom, olvasom hogy a magyar reformok működnek, és milyen csodálatos az élet Magyarországon. Szívesen cserélnék egy hónapra, a magyar kormány bármelyik tagjával, vajon hogyan élnének meg 22500 forintból, a párom segélyéből? Várom a jelentkezőket, minden tudásomat megosztom velük, hogyan is lehet a semmiből, túlélni! “