Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Már két alkalommal vehetett át Bátorságért járó érdemjelet Kulcsár Zsolt tű. törzszászlós, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje. Hároméves kora óta mozog a tűzoltó szakmában, ekkor mászta meg az első gépjármű-fecskendőt, és ragadta magával a tűzoltóhivatás. Nem véletlen, hiszen Kulcsár Zsolt édesapja is a szabolcsi megyeszékhelyen volt tűzoltó.

This slideshow requires JavaScript.

A gázolaj és a kormos, égett szag, amire emlékszem, illetve az uniformis, amit apukám viselt – emlékszik vissza Zsolt arra a pillanatra, amikor eldöntötte, hogy tűzoltó lesz. Apukája felkészítette, hogy először érettségizzen le, majd szerezzen egy szakmát, ami jó belépő lesz a testületbe. Nyíregyházán végezte tanulmányait, először gépésztechnikusi, majd később gépészmérnöki diplomát szerzett.
2001-ben elsőként vitték el a hathónapos katonai szolgálatra, ezt követően került a nyíregyházi tűzoltóságra, ahol apja nyomdokaiba léphetett, hiszen édesapja már nyugdíjba vonult, ezzel együtt megkaphatta a már felirattal ellátott egyenruháját.
Az átképzők után végigjárva a ranglétrát előbb különleges szerkezelő, majd 2014-ben műszaki biztonsági tiszt lett. Az új beosztás első hónapjaiban Zsolt nehezen találta a helyét, hiszen egy-egy riasztásnál még mindig összeszorult a szíve, miután a „C” szolgálati csoportot ott kellett, hogy hagyja, de a nagyobb eseményekhez ma is vonul, segítve az élet- és vagyonmentést.
Első, nagyobb elismerését 2011 novemberében történt tűzeset kapcsán érdemelte ki, amikor Nyíregyháza határában, Rozsrétszőlőben egy épületet és egy földbe süllyesztett tárolót találtak lángokban – meséli a törzszászlós, ahonnét egy tucat palackot sikerült épségben kimenteniük.
A második Bátorságért járó érdemjelet pedig idén a Belügyminisztériumban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából rendezett minisztériumi ünnepségen Fibi János tű. törzsőrmesterrel közösen vehette át, miután 2015. december 15-én, Ibrányban egy dissous palackot kihoztak a lángoló épületből, megakadályozva egy esetleges későbbi robbanást.
A 36 éves tűzoltó folyamatosan képzi magát, jelenleg a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának hallgatója, ahol tűzvédelmi mérnök szakirányon kezdte meg tanulmányait. Szakmai sikerét pedig kollégái is segítették – mondja a műszaki biztonsági tiszt, aki hozzátette: Csicsvári Tamás tű. főtörzsőrmesterhez került 14 évvel ezelőtt, neki köszönheti a szakma alapjait.
Felesége, aki szintén egyenruhát visel, valamint gyermeke is büszke rá, így mindennapi feltöltődését családi körben teszi, ha éppen nem a horgászást választja, amelyet szintén az édesapja szeretetett meg vele.

Dóka Imre tű. főhadnagy, Szabolcs MKI

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22