Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Öt kategóriában mérhetik össze tudásukat a hazai robotépítő csapatok a Magyar Ifjúsági Robot Kupán (MIRK) pénteken a Nyíregyházi Egyetemen.

A RoboCup Junior robotikai világbajnokság hazai minősítő versenyét tizedik alkalommal rendezik meg, amelyen a minimum két főből álló csapatok saját építésű robotjaikkal indulhatnak. A minősítő verseny győztese képviselheti Magyarországot a Lipcsében június 30. és július 3. között megtartandó világbajnokságon – tájékoztatta Simon Béláné egyetemi tanár, a RoboCup Junior nemzeti képviselője szerdán az MTI-t.

1365854144
Elmondta, hogy a versenyen öt – futball, színház és háromféle menekítő – liga van. A futball ligában két robot, egy kapus és egy csatár játszik kétszer 10 perces félidőt egy zöld padlófilccel borított futballpályán, a színház kategóriában pedig szórakoztató műsorszámot kell produkálni robot és emberi szereplőkkel egy lehatárolt színpadi területen.
A menekítő A (vonalkövető) ligában a jelentkezők egy robottal indulhatnak, amelynek időre kell teljesíteni mentési feladatot egy katasztrófahelyszínt szimuláló, három teremből álló tesztpályán. A menekítő B (labirintusbejáró) ligában egy 30 centiméternél alacsonyabb robot feladata a labirintusban lévő áldozatok megkeresése, a menekítő C (közös tér) ligában pedig két csapat futtatja menekítő robotját, amelyek két helyszínen hajtanak végre mentési munkálatokat.
A Szingapúrban kifejlesztett, Magyarországon idén először meghirdetett közöstér-ligában a kezdő (11-14 éves) korosztályban mind a robotok, mind a helyszínek virtuálisak, a haladó (15-19 éves) korosztályban pedig az egyik robot és az egyik helyszín valóságos. A csapatoknak olyan programot kellett fejleszteni, amellyel mind a fizikailag létező robotot, mind annak szimulált megfelelőjét tudják navigálni a valódi és a valóságot szimuláló virtuális pályán.
A robotoknak – kikerülve a pályán lévő csapdákat – össze kell gyűjteniük az áldozatokat szimbolizáló különböző színű alakzatokat és egy mentési területre kell lepakolniuk azokat. A hivatalos versenykiírás alapján a robotokat nem szabad távolról irányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan kell végrehajtaniuk.
A RoboCup, vagyis Robot Kupa nevű kutatási-oktatási projektet 1997-ben az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Németország indította útjára azzal a céllal, hogy összemérjék és serkentsék a robotikai kutatásokat és fejlesztéseket a világban. A projekt nem csak verseny, mivel nem az egyéni pontszerzés a legfontosabb, a csapatok belenéznek egymás munkájába, ami segítheti fejlődésüket. Magyarországon 2007-ben szervezték meg az első minősítő versenyt.
A magyarok eddigi legjobb eredményüket a 2014-ben a brazíliai Joao Pessoában megrendezett világversenyen szerezték meg, amelyen a katasztrófamentés kategóriában negyedik lett a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Baptista Általános Iskola csapata.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22