Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A szimbolikus jelentőségű, Ausztriát és Olaszországot összekötő hágó osztrák lezárása heves indulatokat váltott ki. Egyesek a határok militarizációjáról beszélnek, mások Brüsszel éveken át tartó hanyagságát ostorozzák. A jelek szerint a balkáni útvonal lezárultával átterelődött a migráns-útvonal Líbia felé.

69 Hidacska Griesnel

Brüsszel két hetet adott Athénnak, hogy konkrét tervet készítsen határvédelme megerősítésére. Az Európai Bizottság szerint ugyanis tarthatatlan a helyzet a schengeni övezet külső határának az ország által felügyelt részén. Ha a görög hatóságok nem javítanak a helyzeten, akkor Brüsszel visszaállíthatja a görög állampolgárok ellenőrzését a schengeni határokon belül. Az EU tagállamai a többszörös felszólítás ellenére továbbra is vonakodnak felgyorsítani a menekültek befogadását Görögországból és Olaszországból, derült ki a Bizottság kedden közzétett helyzetjelentéséből, ami az áthelyezési és az áttelepítési program végrehajtását vette górcső alá.

De ki a felelős határzárért a Brenner-hágónál?

Az EU aggódik amiatt is, hogy Ausztria június 1-től vissza akarja állítani az ellenőrzést a Brenner-hágónál és másutt, így a magyar határon is. A Bizottság szóvivője azután nyilatkozott, hogy a hét elején már megkezdődtek a műszaki akadályépítés előkészületei a hágónál. A nyilatkozat szerint, ha a bécsi kormány keresztülviszi a tervet, az komoly következményekkel jár, mivel a Brenner alapvető az unión belül szabad mozgás szempontjából.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a schengeni övezet belső határain csakis kivételes esetekben és a kiváltó okkal arányos mértékben lehet újra bevezetni bármiféle korlátozást. Arra is kitért, hogy a bizonyítékok szerint az illegális menekültáradat egyelőre nem terelődött át Görögországból Olaszország felé, bár a korábbinál többen lépnek olasz földre.

Alev Korun osztrák országgyűlési képviselő és a Zöld Alternatíva párt szóvivője szerint „ellene vagyunk a határok militarizációjának és a határok építésének. Ilyen nacionalista lépések csak felgyorsítják a szolidarizáció felbomlását az EU-ban.

A Münchner Merkur vezető publicistája, Georg Anastasiadis szerint Ausztia döntésével az európai egység egy újabb fontos építőköve esett ki.  A publicista viszont elutasítja az EU Bécsnek címzett bírálatait. Szerinte Brüsszel éveken keresztül tapasztalható hanyagsága a kibontakozó menekültválságban végül Ausztriának nem hagyott más választást.  Amíg nem működik az EU külső határainak védelme, addig a publicista szerint Macedóniánál és a Brenner-hágónál kell Európát a népvándorlástól megvédeni.

A számok egyelőre Bécset igazolják

Az osztrák hivatalos szervek mindenesetre azzal számolnak, hogy a idén 300 ezerre nő a tengeren Olaszországba érkező migránsok száma. Ez megalapozott előrejelzés lehet az osztrák hatóságok részéről.  Csak a kedden ugyanis az olasz parti őrség – az EU Frontex hajóival megtámogatva – 2154, Líbiából elindult migránst szedett ki a tengerből.  Most, hogy megérkezett a tavasz és a balkáni útvonal lezárult, a migránsokat más útvonalon szállítják az embercsempészek. Szakemberek azt gyanítják, hogy azon százezrek, akik nem tudtak útnak indulni a Balkán felé, az elkövetkező időszakban Líbián keresztül akarnak Olaszországba bejutni.

A Kurier információi szerint az osztrák belügyminisztérium május végéig szeretne az osztrák-magyar határnál is kerítést felhúzni. A lap szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határátkelő mintájára nemcsak a tiroli Brenner-hágónál, hanem Burgenland tartomány Miklóshalma (Nickelsdorf) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) településeinél is menekülteket átléptető rendszert hoznak létre.  Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető egy márciusi interjújában úgy vélte: a bűnügyi statisztika szerint Burgenland a legbiztonságosabb ausztriai tartománynak számít ugyan, azonban “tudvalevő”, hogy az embercsempész-maffia “ingajáratot” üzemeltet Budapest és Bécs között, fejenként 600 és ezer euró közötti összegekért szállítja az embereket.

Káncz Csaba – privatbankar.hu 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22