Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A 2008-as pénzügyi csőd félrekezelése társadalmi válságot eredményezett az Egyesült Államokban. Az ország harmadik legnagyobb városa, Chicago, gyorsan halad azon az úton, amelyen a pokolra jutott Detroit már végigment. Az eladósodottság, a drog és a faji ellentétek mára a várost egy igazi bűntanyává tették – a tehetősek pedig fejvesztve menekülnek.

CN_chicagosunset

Mára világos, hogy idén az USA legfontosabb elnökválasztási kampánytémája egy szűk réteg soha nem látott gazdagsága – szemben a lecsúszó középosztállyal és a reménytelen roncstársadalommal. Egy 2014-es Pew-felmérés szerint az amerikaiak 60 százaléka ért egyet azzal a megállapítással, hogy „a gazdasági elosztási rendszer igazságtalanul részesíti előnyben a gazdagokat”. A 2008-as pénzügyi összeomlást pénznyomás-cunamival kezelte az Obama kormányzat, amely jórészt a tőkepiacokra áramlott és a vagyongyarapodás 95 százaléka a társadalom legfelső 1 százalékához került.

A gazdasági globalizáció következményeként az elmúlt 35 évben a feldolgozóipari munkahelyek 35 százaléka tűnt el az Egyesült Államokban. Kialakult az az elképesztő helyzet, hogy az USA – és egyben az egész világ – legnagyobb foglalkoztatója a Pentagon lett. Ez viszont torz gazdasági szerkezetet, és irdatlan szociális kiadást jelent. Ezt sérelmezik a választók, ezért nyílt tér a Trump- és a Sanders-jelenségnek.

Chicago halálugrása

Közben az ország harmadik legnagyobb városa, Chicago, gyors ütemben halad azon az úton, amelyen már a pokolra jutott Detroit végigment. A terjedő szegénység, az eladósodottság és a faji ellentétek mára a várost egy igazi bűntanyává tették.

Mi több, Mexikó legbefolyásosabb drogkartellje, a Szinaloa, Chicago-t tette meg az elmúlt években USA-beli logisztikai központjának, mert az óriási ország lakosságának 70 százaléka elérhető innen egy napi autós vezetéssel. Ráadásul a metropolisz egyben vasúti-, légi- és vízi közlekedési csomópont. Emellett jelentős hispán közösséggel rendelkezik a nagyváros, ahol az utcai bandák száma több mint 70, mintegy 100 ezres tagsággal.

A bűnözés tombol, az idei év első három hónapjában 141 ember esett gyilkosság áldozatává a nagyvárosban, ez 71,9 százalékkal több áldozat, mint tavaly ugyanebben azidőszakban. Ugyanezen időszak alatt a lövöldözések száma 88,5 százalékkal emelkedett.

Az erőszak erőszakot szül. A chicagoi rendőrséget sem kell félteni és egyes beszámolók szerint egy hírhedt épületben válogatottan brutális kihallgatásoknak vetik alá a gyanúsítottakat.

Menekülnek a gazdagok az erőszak-spirálból

Nem véletlen tehát, hogy a Chicago Tribune beszámolója szerint mintegy 3000 milliomos hagyta el a várost csupán a múlt évben, amely a tehetős réteg 2 százalékát tesz ki. Az elmenekülők főként a rakétázó bűnözést és a faji ellentéteket hozzák fel költözésük indokaként. Többségük Seattle és San Francisco felé veszi az irányt, ezen városok a milliomosok nettó beáramlását tapasztalhatták 2015-ben.

Káncz Csaba – privatbankar.hu 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22