Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A világpolitika nagyágyúi lobbiznak Londonban, hogy a britek ne hagyják el az Uniót. Britannia kevés többlet-szuverenitást szerezne egy kilépéssel, viszont szavazatot és befolyást veszítene az ország egységes piaci részvételét illetően. Régiónknak sem lesz közömbös a júniusi népszavazás végeredménye.

Abbaye de westminster Big Ben London

A Brexit-et ellenző britek váratlanul többségbe kerültek a Telegraph legfrissebb felmérés szerint. Ha ma lennének a választások, 52 százaléka a megkérdezetteknek inkább maradna az EU-ban és 43 százalék pártolná a távozást. A június 23-i népszavazás kapcsán a világpolitikai nagyágyúi azonban semmit sem bíznak a véletlenre.

Obama elnök látogat Londonba a héten, hogy Cameron miniszterelnökkel Szíriáról és az Iszlám Államról konzultáljon – de legfontosabb cél, hogy lebeszélje a briteket a kilépésről. Az amerikai elnök ugyanis Európa további fragmentációjától tart és ezen véleményét nyíltan ossza a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is.

Az amerikai pénzügyi körök vezető szócsöve, a Wall Street Journal a héten azt fejtette ki, hogy a brit EU kilépés komoly csapás lehet az európai munkaerő-piacra is, miután az elmúlt 8 évben az Egyesült Királyságban volt a legnagyobb a bővülés – 1,8 millió munkahellyel, a második helyen Németország áll 1,6 millióval –, amely jelentős mértékben felszívta a többi állam munkaerő-kínálatát.

Párizs és Berlin világos üzenete Londonnak

Az EU alapító államai is világosan letették a garast az utóbbi napokban. Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter kerek-perec kijelentette, hogy Brexit esetén „Nagy Britannia megszűnne nagynak lenni”. Ebben bizony van valami, hiszen a skót szeparatista törekvések azonnal újra az asztalra kerülnének London esetleges távozásakor. A német nagypolitikai is keményen odatette magát. Schäuble német pénzügyminiszter szerint Nagy-Britanniának nagyon nehéz tárgyalásokra kell felkészülnie, ha az EU-ból való kilépést választja és továbbra is szeretné a korábbi szabadkereskedelmi feltételeket elérni. Ez kemény figyelmeztetés, hiszen a britek számára jóval fontosabb az EU piaca, mint fordítva: London kereskedelmének majdnem a fele az EU-val bonyolódik, míg az EU tagállamai átlagban csupán kereskedelmük 8 százalékát bonyolítják a britekkel.

Az EU már korábban világossá tette Norvégia és Svájc számára, hogy csak akkor élvezhetik az egységes európai piacra való bejutást, ha a szabályok nagy részét elfogadják, beleértve a munkaerő szabad áramlását és ráadásul hozzá kell járulniuk az EU közös költségvetéséhez. Más szóval a britek kevés többlet-szuverenitást szereznének egy kilépéssel – éppen ellenkezőleg, szavazatot és befolyást veszítene az ország az egységes piaci részvételét illetően.

Eközben pedig Frankfurt és Párizs, mint rivális versenytársak a globális pénzpiacokon, olyan új szabályozókat léptethetnének életbe, amellyel üzleti részesedést nyerhetnének vissza Londontól. Térségünk sajtója is felfigyelt a várható lökéshullámokra. A lengyel Dziennik Gazeta Prawna a héten kiemelte, hogy a Brexit lengyelek százezreinek (mintegy 818 ezer fő) EU-s védelmének elvesztéséhez vezetne az Egyesült Királyságban.

2017-ben új játszma kezdődik

A kilépést pártolók (Vote Leave) kampánya eddig látványos kudarcot vallott abban a vonatkozásban, hogy neves politikai és gazdasági vezetőket sorakoztasson föl az ügyük mellett. A Vote Leave kampány fő ígérete, hogy London visszavehetné az ellenőrzést az Egyesült Királyság ügyei fölött. De valóban lehetséges-e ez a globalizált világban? Éppen akkor, amikor egyébként világosnak kellene lennie, hogy a kor aktuális és nagy kihívásaival – így többek között a globális ökológiai válság, a nemzetközi kereskedelem, a migráció és az adóelkerülés – egyetlen nemzetállam sem tud önállóan megbirkózni.

A britek, ha benn is maradnak az EU-ban, a nemrég megkötött különalkujukkal lecövekelték magukat az Unió külső körén, miközben a mag-Európa hívei is szervezkednek a nemzetek feletti integráció folytatására. A 2017-es német és francia általános választások után várhatóan újraosztják a kártyákat a kontinensen.

Káncz Csaba – privatbankar.hu 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22