Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei-, és Huszka Imre, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke, 2016.május 18-án, Nyíregyházán, a NAV székháza előtt ” Csókos szövetkezet–nyomorgó munkavállalók; ki szolgáltat igazságot az ESZOSZ károsultaknak?” címmel sajtótájékoztatót tartott. Veres János elmondta, hogy a 2800 ESZOSZ károsult kálváriája közel egy éve tart. Egy, minden valószínűség szerint Fidesz csókos szövetkezet által becsapott, átvert emberek sorsa tavaly június óta rendezetlen, ügyükben gyakorlatilag semmi sem történt.

This slideshow requires JavaScript.


A szövetkezet vezetői időközben felszívódtak, elmúlt év októberében megindult a végelszámolás az ESZOSZ ellen. Úgy tűnik, az ESZOSZ vezetői, akik minden valószínűség szerint nem jártak rosszul, büntetlenül megússzák, hiszen a kormányt különösebben nem izgatja, hogyan is lehetett eltüntetni százmilliókat, miért nem valósult meg a hátrányos helyzetű, alacsony képzettségű emberek foglalkoztatására kiírt EU-s pályázat. Úgy látszik, a NER világában büntetlenül lehet még akár lopni is, ha az érintettek hűségesek a Fideszhez. Hogy közben nyomorban, éhezve tengődik 2800 magyar ember és családjuk, a magát “plebejusnak” mondó kormányt nem érdekli.
A Szabolcs-Szatmár megyei pártelnök elmondta, a munkavállalók nagy részének a munkajogi helyzete nem rendeződött, így lényegében munkát sem tudnak hivatalosan vállalni, közmunkára sem jogosultak, és nem kaphatnak foglalkoztatást helyettesítő támogatást sem. Sokuk papírjai még mindig a végelszámolónál vannak.. Vannak akik hozzájutottak a papírjaikhoz, a többség azonban nem. Bért, az elmúlt 11 hónapban nem kaptak, így legális jövedelme a családok többségének nincs. Időközben voltak akik közmunkához jutottak, de az elszámolás köztük és a cég között nem történt meg, hiszen a szövetkezetnek talán egy fillér sincs a számláján. A munkaügyi hatóságok széttárják a karjukat, mondván ők nem tehetnek semmit. Ebben az ütemben a 2800 család sorsa még 2016 végén is, a mostanihoz hasonlóan, rendezetlen lesz.
Veres János úgy fogalmazott: “Az ESZOSZ-ban történtek nagyon hasonlítanak a „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezetről olvasottakhoz. Ott is egy jó célt kívántak megvalósítani, de a pénz túlnyomó többségét presztízsberuházásokra és személyi kiadásokra költötték, az eredeti célból semmi sem valósult meg. Vajon véletlen-e a hasonlóság, netán mindkét szövetkezet hasonló céllal, az EU-s pénzek lenyúlásának a szándékával jött már eredetileg is létre? ” Nem érti, hogy miért nem vizsgálódik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, miért közömbös a kormány, pedig közpénzről, milliárdokról, és legfőképpen emberi életekről van szó.
A megyei elnök követelte, hogy a kormány hozzon létre segélyalapot, részesítse gyorssegélyben a károsultakat, akiknek a névsora minden megyében a munkaügyi központok rendelkezésére áll. Egy ilyen segélyalap létrehozása nem ütközik semmilyen jogszabályba, erre lehetősége van a kormánynak. Hiszen így tettek akkor is, amikor például a focira csoportosítottak át, 800 millió forintot. Ezt követően a kormány, a munkaügyi központok és végelszámoló közösen tisztázzák a munkavállalókat megillető elmaradt munkabérek nagyságát, és azt a kormány még az év első felében, a bérgarancia alapból térítse meg. Ez a legkevesebb amit meg kel tenniük!
Huszka Imre elmondta, hogy az ESZOSZ károsultakkal történtek, szomorú látlelete az elmúlt hat évnek, kiderült, olyan országban élünk, amikor már a magukat “szociálisan érzékenynek” beállító urak és hölgyek a szegénytől is lopnak.
A sajtótájékoztatón beszélt a Fidesz hozzáállásáról. Elmondta, 2015. augusztus 11-én a Hajdú-Bihar megyei ESZOSZ károsultak, névvel, címmel nyílt levélben kérték a megye kormánypárti képviselőinek a segítségét. Erre a mai napig, nem érkezett válasz, a Fidesz megyei képviselői számára érdektelen, hogy a megyéből közel 1000 emberrel és családjukkal mi történik. Úgy fogalmazott: ” kérdezem Pósán úrtól, személy szerint mit tett azért, hogy a becsapott embereknek a kormány igazságot szolgáltasson, találkozott- e egyetlen ESZOSZ károsulttal is az elmúlt hónapokban?
De ezt kérdezhetném Tasó úrtól, akinek a választókerületéből a legtöbb érintett van, vagy éppen Kósa Lajostól, akitől külön is kérték tavaly októberben a károsultak, hogy fogadja őket. Valószínűleg akkor kereshette frakcióvezető úr a szórvány magyarságot, s közben elfeledkezhetett arról, talán illene válaszolni. A megye fideszes képviselői elégtelenre vizsgáztak szociális érzékenységből, emberségből megbuktak.”
Sajnos ugyanez mondható el a kormányzati szervek hozzáállásáról is. A károsultak mindenütt közömbösséggel találkoztak, látszott az illetékesek nyűgnek tekintik őket. A Miniszterelnökség és az Emmi vizsgálata még tavaly augusztusban több súlyos szabálytalanságot tárt fel az ESZOSZ-nál, ezért a minisztérium szeptemberben felbontotta a támogatási szerződést a szövetkezettel.. Az akkori közleményük szerint a minisztérium a munkavállalók helyzetének rendezése érdekében kormányzati szervek közötti egyeztetést kezdeményezett. Azóta eltelt nyolc hónap, az egyeztetések valószínűleg még tartanak, mert a 2800 ember továbbra is a lét és nemlét határán tengődik.
Elmondta, tavaly augusztus 5-én, az ESZOSZ károsultak ügyében, ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányságon. Feljelentésében leírta, hogy az ESZOSZ ügyben számos olyan- mondjuk így- furcsaság akad, amelynek a megvizsgálása meghaladja a M SZ P kompetenciáját.
A rendőrkapitányság az ügyet áttette a NAV hatáskörileg illetékes regionális bűnügyi igazgatóságára, Nyíregyházára. Azóta lényegében csak nem hivatalos információi vannak arról, hogy a NAV költségvetési csalás alapos gyanúja miatt eljárást indított. A hatóság ismeretei szerint tanúkat hallgatott meg, de a feljelentés körül nagy volt a csend, ami persze már megszokott, amikor esetleges Fidesz közeli érintettség is szóba kerülhet. Úgy tudja, a NAV 2016. május 13-ig hosszabbította meg a nyomozás határidejét, ami a múlt héten lejárt. Várja a NAV illetékeseinek a válaszát a nyomozás állásáról, találtak e felelősét annak, hogy valakik a jelek szerint “magánosították” a közpénzt, valószínűleg félrevezették az önerőről a pályázatot elbírálókat, és átvertek, becsaptak 2800 szegény sorsú kilátástalan helyzetben élő embert. Úgy fogalmazott: “Bízom abban, hogy a nyomozó hatóság képes volt a pártatlan vizsgálatra, eljutott a valódi felelősökig, függetlenül attól, hogy a szövetkezet vezetői közül többen esetleg a Fidesz holdudvarába tartoznak.
Mert arra a kérdésre továbbra sincs válasz, ki szolgáltat igazságot az ESZOSZ károsultjainak? Vagy egyáltalán az illetékesek számára fontos az, hogy az éhező családok sorsa rendeződjön, vagy maguk is egyetértenek azzal, a nyomorban élőktől lopni nem bűn, az csak úri huncutság?

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22