Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Együtt: Budapesti olimpia helyett költsünk a szabolcsi háziorvosi ellátási rendszerre!
Csoportosítsák át a 2017-re előirányzott 54 milliárdot!

Az Együtt azt követeli a Fidesz-kormánytól, hogy a budapesti olimpiára 2017-ben szánt 54 milliárd forintot fordítsa inkább az egészségügyi alapellátás működőképességének megmentésére, az otthoni szakápolás finanszírozásának növelésére, a mentődolgozók 50%-os béremelésére, valamint az alapellátó fogorvosi praxisokban dolgozók fizetésének emelésére!

MCS10018
Orbán Viktor kormánya 2017-ben csaknem 54 milliárd forintot költene a budapesti olimpiára való felkészülésre, miközben hazánkban az egészségügy hat év Fidesz-kormányzás után riasztó állapotban van. A kórházak siralmas helyzete mellett a háziorvosi rendszer is súlyos válsággal küzd. Magyarországon óriási a háziorvoshiány. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 16 praxisban nincs háziorvos: Nyíregyháza (2), Kisvárda, Beregdaróc, Balsa, Márokpapi, Nyírparasznya, Méhtelek, Penészlek, Tiszaszentmárton, Pátyod, Lövőpetri, Nyírkáta, Rohod, Tiszakerecseny, Érpatak.
Az Együtt a józan középút pártja. Nem gondoljuk, hogy ennyi pénzt kellene felesleges luxusberuházásokra áldozni. Az Együtt ezért azt javasolja, hogy a Fidesz-kormány a 2017-ben a budapesti olimpiára szánt 54 milliárdot csoportosítsa át a költségvetésben, és fordítsa az egészségügyi alapellátás működőképességének megmentésére, az otthoni szakápolás tisztességes finanszírozására, a mentődolgozók legalább 50%-os béremelésére és az alapellátó fogorvosi praxisokban dolgozók béremelésére.
Az Együtt azt követeli a Fidesz-kormánytól, hogy ebből a pénzből legalább 30 százalékkal emeljék meg a praxisok finanszírozását, amely fedezetet nyújthat a háziorvosok és az szakdolgozók béremelésére. Orbán Viktor kormánya haladéktalanul adjon támogatást a háziorvosi rendszer fejlesztésére, a csoportpraxisok és praxisközösségek létrehozására, a nagy praxisokban további szakdolgozók alkalmazására!
A tartósan betöltetlen háziorvosi körzetekben lakó betegek jelenleg csak úgy juthatnak háziorvosi ellátáshoz, hogy a helyettesítő orvos hetente 1-2 alkalommal rendel az üresen álló rendelőben. A betegeknek egyéb napokon át kell menniük az orvos másik rendelőjébe, ami többletköltséggel, utazással jár, csökken az ellátási biztonság. A tartósan betöltetlen praxisokban egy szakképzett ápolót kell alkalmazni, aki azokban az időszakokban is elérhető lenne a betegek számára, amikor a helyettesítő orvos éppen a másik rendelőjében dolgozik. A körzeti ápoló ilyenkor végezhetné a szűréseket, a krónikus betegek gondozását. Sok helyen évek óta üresen áll az orvosi lakás – ha ezeket a lakásokat szolgálati lakásként kiutalnák a körzeti ápoló számára, akkor ez is segíthetné az ott lakók ellátáshoz jutásának biztonságát.
Több ápolót és szakdolgozót a rendszerbe! Ehhez újra kell indítani a középfokú ápolóképzést. Meg kell szervezni az egészségügyi adminisztrátorképzést, munkaerőpiaci eszközökkel támogatni kell a praxisok ilyen irányú létszámfejlesztését. Több háziorvosra van szükség, hogy a megöregedett háziorvosokat fiatalabbak válthassák fel. Ez pedig csak úgy érhető el, ha a Fidesz-kormány hajlandó végre növelni a képzésben résztvevők számát. Ma csupán 100 háziorvos szakorvos végez évente, követeljük, hogy ezt emeljék a kétszeresére, 4 év alatt 200 főre!
Nyíregyháza, 2016. május 19.
Lövei Csaba, az Együtt önkormányzati képviselője

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22