Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeuma Baráti Köre márciusi közgyűlésén már valami motoszkálhatott az esztendő terveiről tájékoztató dr. Báthori Gábor múzeumigazgató, valamint Lóránthné Hudák Katalin elnök és Makrai Zsuzsa zománcművész fejében. De akkor sejtelmesen csak valami meglepetés rendezvényről szóltak. Tényleg az lett. Kellemes meglepetésként lebbent fel most a fátyol: A 80. születésnapját ünneplő Tabiné Jenei Erzsébet Pro Urbe Nyírbátor alkotásaiból „Visszatekintés” című kiállítással tiszteleg a múzeum és a Baráti Kör az alkotó, Nyírbátor művészeti életének meghatározó személyisége előtt. Meglepetés kiállítás az ünnepeltnek, meglepetés a városnak, a műélvező közönségnek egyaránt. A kiállított alkotások meglepik a közösségben dolgozó társakat, a látogatókat.

This slideshow requires JavaScript.

Dr. Báthori Gábor a zord házigazda szerepében, de kedves határozottsággal szakította meg ideiglenesen a tisztelgő barátok, ismerősök, tanítványok, művésztársak virágcsokros áradatát. Köszöntötte az igen nagy számban megjelenteket, köszöntötte a Pro Urbe Nyírbátor Tabiné Jenei Erzsébet nyugalmazott földrajz-rajz szakos általános iskolai tanárt, a város zászlóanyját, a művészt. A gyönyörű szavalat és a felhangzó zene teremtette a hangulatot, amelyben Makrai Zsuzsa zománcművész, a kiállítás rendezője megnyitotta a tárlatot. A meglepetés kiállítással igazolva látta, hogy „ a tehetség mint búvó patak utat tör és előbukkan, hogy megmutassa magát”. Szólt Tabiné Jenei Erzsébet akvarell, olaj és akril festészetéről, a „senkiével össze nem téveszthető „ zománcvilágáról, a VIRÁGOK VILÁGÁRÓL, és még sok másról. De felhívta a figyelmet a művész Nyírbátor közterein és belső tereken jelen lévő alkotásaira is. Javasolta az érdeklődőknek, hogy töltsenek el egy nyugodt, csendes órát a kiállításon, mert olyan hangokat hallanak majd, amit a világban nem lehet.
Lórántné Hudák Katalin, a MNM Báthori István Múzeuma Baráti Köre elnökének, illetve Németh Attila alpolgármester a múzeum folyosóján celebrált pohárköszöntőjét jó néhány percig nem lehetett elkezdeni, mivel a megnyitó miatt félbeszakadt a szeretet, a tisztelet virágainak átadása. Akik viszont még nem jutottak el a művészhez, most átadták csokraikat és jókívánságaikat.
Tabiné Jenei Erzsébet több évtizedes munkásságát – elsősorban tűzzománc technikával készített alkotásait és festményeit – 2016. június 18-ig tekinthetik meg a látogatók a nyírbátori MNM Báthori István Múzeumban.

Tanyik József

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22