Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Megalapozott szakmafejlesztési javaslat született a Diákhitel-rendszer kiterjesztésére az iskolarendszeren kívül szervezett felnőttképzési OKJ-s tanfolyamokra vonatkozóan. A képzések.hu szakemberei – a magyarországi felnőttképző cégek többségének támogatását bírva – a közelmúltban azt javasolták, hogy a kormány gondolkodjon el, és az illetékesek tegyenek konkrét intézkedéseket a diákhitel igénybevételi lehetőségeinek kiterjesztésére az iskolarendszeren kívül szervezett OKJ-s képzések esetében is.

diakhitel2-arh-CZ
Takács Zoltán ügyvezető igazgató szerint a Diákhitel-rendszer kiterjesztésére az alábbi okok miatt van szükség:
A felnőttképzési törvény 2013-as módosítása óta (de főleg az utóbbi három évben) a felnőttképzési online statisztikák szerint a tanulói létszám folyamatosan csökken.
2013-ban még 152.000-en iratkoztak be az államilag elismert OKJ-képzésekre, addig 2014-ben már csak 142.000-en, 2015-ben 140.000 fő, az idei első 5 hónapban pedig mindössze 40.000-en kezdték meg tanulmányaikat ebben a rendszerben.
Ugyanakkor a munkaerőpiacon folyamatosan nő a betöltetlen pozíciók száma, miközben a cégek hatalmas munkaerőhiánnyal küzdenek, egyre több problémát okoz a képzett szakemberek megtalálása és alkalmazása.
A probléma alapvető oka, hogy a korábbi törvénymódosítások drasztikusan megemelték a tanfolyamok minimális időtartamát, ami magával hozta a kurzusok árainak erőteljes emelkedését.
Azoknál a szakmáknál, amelyek iránt Magyarországon nagy a kereslet – ilyen például a hegesztői és a villanyszerelői munka –, a hazai képzések időtartama és az oktatás ára is az egekbe szökött, aminek a megfizetését csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.
A diákok többsége szeretne az állam által biztosított ingyenes OKJ-tanfolyamokra bejutni, de a Szakképzési Centrumok jelenleg is nagyon leterheltek.
A másik probléma, hogy az ingyenes OKJ-tanfolyamok az iskolarendszerű képzésekre vehetők csak igénybe.
A hivatalos OKJ-jegyzék viszont számos olyan speciális tanfolyamot tartalmaz, melyek csak iskolarendszeren kívül végezhetőek el és ezekért a tanulónak keményen fizetnie kell.
Sok olyan tanfolyam van, melynek a díja – a vizsgadíjakkal és az egyébb járulékos költségekkel együtt –többszázezer forintra tehető és sokaknak még a részletfizetési lehetőség sem jelent kiutat.
Megközelítően százezer olyan tanulni vágyó ember él jelenleg hazánkban, akik számára reális megoldás lenne egy kedvező kamatozású diákhitel törlesztési lehetőség.
A jelenlegi igen nehéz munkaerőpiaci helyzetben a kormánynak minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy a szakképzést és az oktatást támogassa, hiszen szakképzett munkaerő hiányában semmilyen gazdasági növekedést nem lehet megvalósítani.
Takács Zoltán – a képzések.hu országosan integrált oktatási adatbázis ügyvezető igazgatója – az ebben a tárgykörben született szakmai állásfoglalását hivatalosan is eljuttatta az illetékesekhez, arra kérve a minisztérium szakembereit, hogy a képzések.hu javaslata alapján készüljön megalapozott hatástanulmány ebben a témában.
A speciális támogatási lehetőségek kidolgozása és bevezetése egyaránt érdeke a hiányszakmákat elsajátítani vágyóknak, az oktatási intézményeknek, a tanároknak, a hitelt közvetítő pénzintézeteknek és az oktatáspolitikusoknak.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22