Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az érpataki képviselő testület  nem hajlandó elfogadni a 2015-ös zárszámadást, ezért Érpataknak  a 2016-os évre elfogadott  költségvetése sincs.  A képviselőknek elegük lett  Orosz Mihály Zoltánból és az általa képviselt érpataki modellből. Információink szerint négy ellenzéki képviselő a kormányhivatalhoz fordult részletes indoklással, hogy miért nem fogadják el a 2015-ös zárszámadást. Mint emlékezetes: az Átlátszó  publikált egy tényfeltáró cikket az érpataki ingatlan ügyletekről. A cikk szerint a polgármester által vezetett egyesület különös körülmények között jutott több tucat ingatlanhoz.

 

13131218_1129490980449234_9171474430664045698_o
“Ha háborús helyzet lesz nem fog kelleni megkérdezni a képviselőket. A polgármester akkor dönthet helyettük is.” – részlet Érpatak képviselő testületének ülésén készült jegyzőkönyvből

Nem hajlandó elszámolni

Éveken át tartó elszámolási viták. A jegyző által előkészített, de ki nem küldött előterjesztés a képviselő-testületi ülésre. A képviselők kérését semmibe vevő polgármester – csak pár mondat az érpataki modell mindennapjairól. Portálunk birtokába került a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal törvényességi felhívása, amely jól tükrözi az Érpataki Modell működését.

Orosz ordibál a jegyzővel

A testületben a feszültség már a 2014-es választásokat követően kézzelfogható volt, hisz Orosz és az általa preferált képviselők kisebbségbe kerültek az önkormányzatban.  A legélesebb vitákat az alpolgármester megválasztása és a képviselők javadalmazása váltotta ki. A polgármester Kóczon Miklósnét akarta alpolgármesternek – háromszor tette fel szavazásra, de mindhárom esetben 4:3 arányban leszavazták Orosz bizalmi emberét. Orosz a kormányhivatalt okolja, miközben a kormányhivatalnak személyi kérdésekben nincs jogköre.

Csak a te fizetésed 10 százalékát kérjük

Orosz fizetése bruttó 448 700 forint és kap havonta 67 305 Ft költségtérítést is, miközben a település gépkocsit (is) biztosít számára.  A Képviselők a polgármester fizetésnek 10 százalékát kérték tiszteletdíjnak, amit Orosz nem volt hajlandó még csak szavazásra sem feltenni, mivel, szerinte nulla forint jár nekik.

A polgármesternek sem lesz fizetés

A település zárszámadását, amit 2016. május 31-ig kellett volna elfogadni, a testület – élve ellenőrző jogkörével – nem fogadta el, mivel álláspontjuk szerint köszönőviszonyban nincs az általuk elfogadott költségvetéssel és több kifizetett tételre sem kaptak magyarázatot, illetve az önkormányzat működési bevételénél szereplő – önkormányzat ide könyveli az egyéb bevételeit, mint például a mezőgazdasági tevékenységből befolyó összegeket- 4 millió 500 ezer forint összetételét firtató kérdés is a levegőben maradt. De a képviselők arra is magyarázatot várnak, hogy mi van azzal a 15 millió forinttal, amit egy, ma már nem működő önkormányzati cégnek adott kölcsön az önkormányzat még 2013-ban.

A törvény szerint amennyiben a településnek nincs elfogadott zárszámadása és így költségvetése, az állam a normatívát zárolja, ezért  a település bevétel nélkül marad és csak a 20 millió forint bankban elhelyezett tartalékból tud gazdálkodni.

Oroszt, írásban és telefonon is kerestük de nem reagál a megkeresésekre.

 

Vadász S. Tamás

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22