Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Nem kap fizetést mintegy 30-35 közmunka-programban dolgozó ember, mivel Orosz késve nyújtotta be a pénzügyi elszámolásokat. Ugyanakkor egy átfogó vizsgálatot követően több mint 30 milliót vissza kell fizetnie Érpatak önkormányzatának költségvetési források szabálytalan felhasználása miatt. Ezzel egy időben az összes hatósági szerződést felmondta a Nagykállói Járási Hivatal munkaügyi kirendeltsége. Az üggyel kapcsolatban Orosz Mihály Zoltán ellen megalapozott gyanú miatt, közfeladatai helyzettel visszaélés bűntette miatt elrendelték a nyomozást.

A jelenleg regnáló polgármester a négy ellenzéki képviselőt okolja a kialakult súlyos helyzetért és a közmunkásokat nyíltan uszítja ellenük, noha a költségvetési források szabálytalan felhasználáshoz vajmi kevés közük van. Sőt, pont ellenkezőleg: a 2015-ös zárszámadást a vélelmezett szabálytalanságok miatt nem akarták elfogadni a képviselők. Orosz Mihály Zoltán ellen megalapozott gyanú miatt közfeladatai helyzettel visszaélés bűntette miatt elrendelték a nyomozást.

A gyanú szerint Orosz szándékosan nem fizette ki a járandóságot a közmunkásoknak, noha a pénzügyi forrás rendelkezésre állt. A feljelentők szerint Orosz célja ezzel az volt, hogy nyomást tudjon gyakorolni a testület négy képviselőjére és így kikényszerítse a 2015-ös zárszámadás elfogadását, ami végül szeptember 6-án meg is történt. Majd ezt követően Orosz megjutalmazta azokat a közmunkásokat akik részt vettek a nyomásgyakorlásban. Egy, a birtokunkba lévő hangfelvételen egyértelműen a négy ellenzéki képviselőt és az államapparátust vádolja Orosz és élettársa, Uri Valéria a közmunkások fizetésnek elmaradása miatt. Miközben a valódi ok, hogy Orosz szeptemberben szándékosan inkasszáltatta a közmunkások bérét, októberben meg későn juttatta el az elszámolásokat az ellenőrzőszerveknek.

Gyakorlatilag csődben van Érpatak

Ismét botrányba fulladt Érapatakon egy kétórás  képviselő-testületi ülés, miközben fontos határidők jártak le, így érdemben ismét nem tudtak dönteni a képviselők a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal törvényességi felhívásáról, ugyanis a polgármester nem volt hajlandó szavazásra bocsátani a döntési lehetőségeket.

Az ülésen jelen volt dr. Karakó László, a Nagykálló Járási hivatal vezetője, aki – mivel a polgármester nem tájékoztatta a testületet – szóban ismertette a járási hivatal nyolc határozatát, ezeknek a lényege, hogy az érpataki önkormányzatnak 30,5 millió forintot vissza kell fizetni súlyos törvénysértések miatt. A pénzügyi vizsgálatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal rendelte el 2015-ös valamint a 2016-os évre vonatkozóan.

A vizsgálat elrendelésre azután került sor, hogy Orosz szeptemberben – noha az Államkincstártól megkapta a pénzt az önkormányzat – nem fizette ki a közmunkások munkabérét. A Vizsgálat megállapította, hogy a hatósági szerződésekben foglaltakat a támogatott önkormányzat súlyosan megsértette, mivel:

az egyébként elkülönítetten kezelendő pénzeket a település fő számláján tartotta és gyakorlatilag Érpatak mindennapjainak finanszírozásra használta fel.

A hivatalvezető úgy fogalmazott, hogy ritka az ilyen kirívó eset, ahol az önkormányzat így kezeli a közmunka-programra szánt közpénzeket. Dr. Karakó Érapatakon kívül még egy települést említett ahol visszafizetési kötelezettséget állapítottak meg, de a települést nem nevesítette. Ugyanakkor lapunk úgy értesült, hogy ez a település a szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei  Szakoly, ahol, mint fogalmazott a hivatalvezető: talán még súlyosabb törvénytelenségeket tártak fel az ellenőrök, mint Érpatakon.

Az érpataki modell elvrendszere szerint működő település 2015-ben 113 millió forint munkabér és 19 millió forint dologi kiadásokra kapott vissza nem terítendő támogatást a belvízelvezetésre, bio és megújuló energia felhasználásra, valamint mezőgazdasági utak karbantartásra, amely programok 113 ember számára biztosított szerény megélhetést.

A legnagyobb tételt 2015-ben – több mint 46 millió forintot – mezőgazdasági-programra kapta a Érapatak, ennek dologi kiadása csaknem 7 millió forintot tett ki.

Mint emlékezetes, az Átlátszó tényfeltáró cikkében mutatott rá, hogy a mezőgazdasági termelés az Oroszhoz köthető Beneficium tulajdonában lévő ingatlanokon folyik és az ebből származó bevétel gyakorlatilag alig észlelhető a település költségvetésében. Ugyanakkor a mezőgazdasági  beruházások és a művelésbevonás a Oroszhoz köthető egyesület ingatlanjain valósult meg közpénzből. Az ügyhöz hozzátartozik, hogy többek közt azért nem volt hajlandó elfogadni a 2015-ös zárszámadást a négy ellenzéki képviselő, mert Orosz egyszerűen nem volt hajlandó elszámolni ezekkel a bevételekkel és kiadásokkal.

2016-ban a településnek márciusig 67 millió 595 ezret, ebből csaknem 14 milliót dologi kiadásokra folyósított az állam. A programban márciusig 55 fő vett részt. Az ellenőrök a folyóévben megkötött hatósági szerződések teljesítését tételesen ellenőrizték, majd ezt követően az érvényben lévő támogatási szerződéseket a Nagykálló Járáshivatal munkaügyi kirendeltsége felmondta. Ilyen drasztikus intézkedésre csak akkor kerül sor, ha súlyos törvénytelenségeket tárnak fel az ellenőrök.

Így gyakorlatilag Érapatakon jelenleg nincs közmunka, amiről Orosz ezidáig nem tájékoztatta a munkásokat.

A település éves büdzséje mintegy 196 millió forint. A nettó finanszírozás leállítása miatt egyre jobban eladósodó Érapatak a meglévő tartalékait felélte, a szeptemberi bérkifizetésekre már hitelt vettek fel, aminek a visszafizetési határideje lejár. Bár, a Magyar Államkincstár október végén egy összegben utalja az elmaradt normatív támogatásokat, de a  felhalmozott kifizetetlen számlák és a visszafizetési kötelezettség jelentősen rontja a település fizetőképességét.

Egy vizsgálatnak kell feltárni a felelősöket.

A jelenlegi önkormányzati képviselő-testületnek – a Nagykállói Járás hivatalvezetője szerint –  ki kell vizsgálnia, hogy ki a felelős az önkormányzatnál a közmunka-program számára biztosított források szabálytalan felhasználása miatti visszafizetési kötelezettségnek. Orosz a testületei ülésen heves szóváltások közepette nemegyszer személyeskedő, obszcén szavakkal illetve a kormányhivatal vezetőjét, fellebbezést emlegetett, de a testületet változatlanúl nem volt hajlandó tájékoztatni a kialakult helyzetről.

Ami tény: A település gazdálkodási biztonságáért a képviselő-testület, míg a jogszerűségért a polgármester felel, és mint írtuk: a 30,5 millió forint visszafizetési kötelezettség a jogszerűtlen felhasználás miatt áll fent.

Mindeközben Érapatak polgármestere nem válogat az eszközökben, ha a saját felelősségének elhárítása a feladat és mintegy vértanú, magát igazságharcosnak beállítva próbál kimászni a saját maga okozott katyvaszból. A jelek szerint Orosz kőrül elfogyott a levegő. A démonjaival egyedül maradt polgármester, haláltusájában vergődő szellemharcos, aki a törvények felett képzelve magát, készül a decemberi időközi helyhatósági választásra.

 

Frissítés:

A Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése alapján 4 194 800 forint visszatérítendő támogatást nyújtott Érpatak Önkormányzata számára, hogy  ki tudja fizetni a munkabért a közalkalmazottak és közfoglalkozásban dolgozók számára. A visszatérítendő támogatás egy lebonyolítási számlára került, hogy azt az alkalmazottak a mai nap folyamán egyenesen megkaphassák.

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22