Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Bár december 31-ével megszűnt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az átszervezés után közelebb kerül a fogyasztóvédelem az állampolgárokhoz – nyilatkozta a PestiSracok-hu-nak Zicherman Zsolt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese kifejtette, egyes fogyasztóvédelmi hatósági feladatok a kormányhivataloktól a járási hivatalokhoz kerülnek, így 197 járásban jelenik meg a fogyasztóvédelmi hatáskör.

Mint arról korábban az Origo.hu beszámolt, december 31-ei hatállyal megszűnt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amelynek jogutódja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lett. Mint a portál beszámolt, a minisztériumhoz kerülnek a stratégiai feladatok, például az ellenőrzések szakmai felügyelete, valamint felügyeli a két fogyasztóvédelmi laboratóriumot és a magyarországi Európai Fogyasztói Központot.

A FOGYASZTÓVÉDELEM KÖZELEBB KERÜL AZ ÁLLAMPOLGÁROKHOZ

A hír kapcsán portálunk megkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, amelytől azt szerettük volna megtudni, az átszervezés kapcsán csökkennek –e a szakhatóság jogkörei, illetve mennyiben változik a fogyasztóvédelmi ügymenet. Zicherman Zsolt, a minisztérium főosztályvezető-helyettes portálunknak megküldött válaszában elöljáróban is hangsúlyozta, „a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörök és feladatok továbbra is megmaradnak, ugyanakkor az átszervezés eredményeként a fogyasztóvédelem közelebb kerül az állampolgárokhoz”. Mint kifejtette, a jelenlegi elsőfokú fogyasztóvédelmi hatósági feladatok a kormányhivataloktól a járási hivatalokhoz kerülnek, ennek következtében 197 járásban jelenik meg a fogyasztóvédelmi hatáskör. A hatósági eljárást a járási hivatal fogyasztóvédelemmel foglalkozó munkatársai fogják lefolytatni.

A JÁRÁSI HIVATALOKHOZ IS FORDULHATUNK PANASZAINKKAL

Zicherman Zsolt válaszában hozzátette, azok a másodfokú hatósági feladatok, amelyeket korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság látott el, 2017. január 1-jétől országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatalhoz kerülnek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint az NFH általános jogutódja továbbra is ellátja a fogyasztóvédelmet érintő stratégiai feladatokat. Portálunk azon kérdésére a főosztályvezető-helyettes elmondta, a fogyasztók elsősorban a területileg illetékes járási hivatalokhoz fordulhatnak panaszaikkal. Általános fogyasztóvédelmi tanácsokért, illetve az egyéni jogviták rendezése érdekében továbbra is a megyékben és a fővárosban működő békéltető testületekhez fordulhatnak a fogyasztók.

Forrás: origo.hu/PestiSrácok.hu/Ezahir.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22