Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Megszüntette a Pesti Központi Kerületi Bíróság az eddig elbírált mintegy félszáz ügyben a Ligetvédők ellen a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indított szabálysértési eljárásokat – közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a rendőrség a szabálysértési eljárásokat a tavaly nyáron a Városligetben tartott gyülekezéseken történtek miatt indította. 2016. június 28-án a Liget Projekt ellen tiltakozó aktivisták közül többen a Közlekedési Múzeum előtti szakaszon, a biztonsági szolgálat által lezárt térségben tartózkodtak, július 6-án pedig a városligeti Olof Palme sétányon, a Kertem nevű szórakozóhely elkerített bontási területén akadályozták a területen dolgozó gépjármű elhaladását.
A rendőrség szerint a demonstrálók egy része szabálysértést követett el, amikor a helyszínen intézkedő rendőrök többszöri felszólításának sem tett eleget, azaz nem hagyta el a munka-, illetve bontási területnek minősített térségeket.
A bíróság közölte, az eljárás alá vont emberek a szabálysértést megállapító határozatokkal szemben kifogással éltek, és azzal védekeztek, hogy egy bejelentett békés tiltakozás résztvevőiként ők az alaptörvényben biztosított gyülekezéshez való jogukat gyakorolták.
A június 28-i tiltakozás körülményeit figyelembe véve a törvényszék arra jutott, hogy az eljárás alá vont emberek magatartása azon a napon nem irányult a rendészeti igazgatás rendje, valamint a jogszerű intézkedések végrehajtása ellen, ezért nem alapozhatja meg a jogszerű intézkedéssel szembeni szabálysértési felelősséget sem.
Július 6-án a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal jegyzőjének kérésére intézkedtek a rendőrök, mivel pár nappal korábban a VIII. kerületi önkormányzat birtokvédelmi határozatot hozott az adott területre vonatkozóan. Így a bíróság azt is vizsgálta, hogy a részt vevő civil aktivisták tudhattak-e a birtokvédelmi határozatról.
A bíróság szerint a rendőrök nem közölték a demonstrálókkal az intézkedés okát, így a Ligetvédők nem tudhatták, hogy szabályt sértenek. Az elkövető pedig olyan tény miatt nem büntethető, amelyről az elkövetéskor nem tudott – olvasható a közleményben.

Fotó: Móricz Csaba

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22