Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A tavaly ősztől december végéig tartó időszakban 80-an fagytak meg Magyarországon, közülük 27-en a lakásukban – mondta a Magyar Nemzetnek Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapítója. Megjegyezte, hogy ez a szám majdnem kétszer akkora, mint 2015 azonos időszakában, és egyre többen vannak, akiknek ugyan van hol lakniuk, de fűtésre már nincs pénzük.
A lap hozzátette, hogy a kormány tervei szerint tartós megoldást jelentene az a jogszabály, amely lehetővé tenné, hogy a segélyszervezetek lakást béreljenek az állami támogatásból.
Az új rendszerben ugyanannyi állami támogatást adna az állam, de a mostani évi 500-700 ezer forintos fejenkénti hozzájárulásból két ember tartós lakhatását kellene megoldani.

A kormány szerint azért lenne elég a kevesebb pénz, mert a segítőszervezetek megspórolhatnák a szociális munkások bérét, valamint a hajléktalanokra költött összegeket is.
Csakhogy sok ingatlantulajdonos nem szívesen adná ki a lakását hajléktalannak, ezért a Baptista Szeretetszolgálat szociális lakásügynökség létrehozásán gondolkodik. Ezzel kapcsolatban Ghyczy Gellért, a Baptista Integrációs Központ munkatársa a lapnak azt mondta, ezzel nagyjából 3-4 ezer hajléktalan lakhatását tudnák megoldani. Szerinte az ötlet alapvetően jó, de félő, hogy miután nem csak lakások bérlésére lehet majd fordítani a pénzt, a segítőszervezetek nem engedhetik meg maguknak, hogy éljenek a lehetőséggel, ezért inkább munkásszállókhoz hasonló épületekben helyezik el a hajléktalanokat.


Miletics Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlegének vezetője kiemelte, hogy a hajléktalanok helyzetének javításához fel kellene szabadítani a nem használt állami, önkormányzati és magántulajdonban lévő lakásokat és egyéb üres ingatlanokat. Úgy látja, hogy a mostani rendkívüli hideghez hasonló időszakokban már az is sokat segítene, ha a segítőszervezetek további fűthető épületeket vonhatnának be programjukba, helyhiány miatt ugyanis nem tudnak minden jelentkezőt befogadni. Többek között az így kialakult zsúfoltság miatt döntenek sokan úgy, hogy a hideg ellenére sem mennek be a szállásra.

Fotó: Móricz Csaba

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A nyíregyházi rendőrök fokozottan figyelnek a hajléktalanokra