Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Már több mint 6,5 milliárd forintos kárt okozott ágazati számítások szerint a madárinfluenza a hazai baromfiszektorban. A piaci szereplők remélik, hogy az állatok kötelező leölése miatti kártalanításon felül is állami támogatásokat kaphatnak

A baromfitartással és feldolgozással foglalkozó Master Good cégcsoport elnöke kiemelkedően fontosnak nevezte, hogy azok az üzemek is kapjanak támogatást, amelyek a kialakult helyzet miatt akár 3-5 hónapig a szokásos vágómennyiség 20-40 százalékát tudják csupán feldolgozni – vagy akkár még ennél is kevesebbet. Ezeknek a vállalkozásoknak – tette hozzá – lehetőség szerint olyan bérkompenzációt kellene nyújtani, amely biztosítaná a munkaerő megtartását, és nem utolsósorban nem lehetetlenítené el az adott vállalkozás likviditását, jövőjét.
Különösen súlyos helyzet alakult ki a vízi szárnyasok feldolgozásának területén a pecsenyekacsa, hízott kacsa és hízott liba alapanyaghiánya miatt. A vágóüzemek esetében az érintett dolgozói létszám meghaladja a 2400-2500 főt. Ezek a vállalkozások átmenetileg sem engedhetik el a dolgozóikat, hiszen az ismert erőforrás-hiányos helyzetben néhány hónap múlva nem tudnák előteremteni a szükséges szakképzett munkaerőt. Az ilyen típusú kompenzációs igények összegzése és feldolgozása jelenleg is tart. A szakember becslése szerint ennek nagyságrendje nagyjából 2,1-2,5 milliárd forint körül várható.

A  Master Good cégcsoport marketing szakembere,  Fehérné Fedor Ágnes az ezahir.hu kérdésére  válaszolva elmondta:

A Master Good cégcsoportnál a saját baromfi telepeinken, semmiféle megbetegedés és zárlati korlátozás nem volt. Négy szerződött csirkés partnerünknél jelenleg is betelepítési korlátozás van érvényben. Ezek a termelők reményeink szerint az üresen állás időszakával arányos állás mértékű kompenzációt fognak kapni. Azok a forgalmi korlátozások, amelyeket az importáló országok vezettek be Pl: Japán, Dél – Korea, Dél – Afrika már jelentős károkat okoztak, hiszen az oda elküldött csirketermékeinket nem engedték kipakolni, ezeket vissza kell szállítani Magyarországra. Ennek a volumene: 585 Tonna, azaz közel: 600. 000 Kg. Az oda-vissza szállítás, és az átcsomagolás költsége várhatóan 145 Millió Forint lesz.
Erre az összegre bejelentettük kompenzációs igényünket, mivel ez teljes egészében Vis major helyzetből adódott – hangsúlyozta Fehérné Fedor Ágnes, majd hozzátette:

A Master Good cégcsoportnál a korlátozó intézkedések nincsenek hatással a foglalkoztatotti létszámra. A meglévő és egészséges csirke állományok feldolgozása változatlan ütemben és létszámmal történik.

1 comments