Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Vásárosnaményban, Mátészalkán, Nyírbátorban és Fehérgyarmaton is családi házak vegyes tüzelésű kazánok, kandallók kéményében a lerakódott égéstermék égett. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A kéménytüzek leggyakoribb oka, hogy a füstelvezetőben lerakódott korom begyullad, ezért is elengedhetetlen a rendszeres tisztítás.

A kéménytüzek többsége rendszeres karbantartással megelőzhető!

A kéménytüzek leggyakoribb oka, hogy a füstelvezetőben lerakódott korom begyullad, ezért is elengedhetetlen a rendszeres tisztítás. Intenzív fatüzelés mellett a korom gyorsabban lerakódik a kémény falán, leszűkítve a kürtőt. Fokozottan érvényes ez akkor, ha az égés nem tökéletes, például amikor műanyag- és gumihulladékot tesznek a fűtőberendezésbe. Ezek az anyagok nemcsak a kémény állapotában okoznak jelentős károkat, hanem a keletkező mérgező gázok miatt veszélyesek is, jelentős mértékben rontják a levegőminőséget, elégetésük tilos. A leszűkült kürtőben a hőmérséklet megnövekszik, míg a kéményben lehűlő vízgőz és égéstermékek lecsapódása kátrányos réteget alakít ki, amely képes meggyulladni. A tüzelőberendezést csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyaggal üzemeltessék.

A kémény közelében éghető anyagot tárolni nem lehet, a tisztítónyílásoknak mindig megközelíthetőnek, könnyen hozzáférhetőnek kell lennie. A használaton kívüli bekötő és tisztító nyílását nem éghető anyaggal hézagmentesen le kell zárni. Ne tömítsük el a régi nyílászárókat, ne takarjuk el a szellőzőket.

A balesetek megelőzésének elengedhetetlen feltétele, hogy a kéményseprést végző szakemberek elvégezhessék a munkájukat, vagyis be kell engedni a kéményseprőt az ellenőrzés időpontjában otthonunkba. 2015. január elsejétől a kéményseprők már nemcsak a kémények ellenőrzését, tisztítását, műszaki felülvizsgálatát, valamint a szén-monoxid-érzékelő meglétét és működőképességét ellenőrzik, hanem azt is megnézik, hogy az égéstermék összetétele megfelelő-e, illetve hogy tüzelőberendezésünk biztonságos működéséhez biztosított-e a szükséges levegő-utánpótlás.

A kémények ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását a közszolgáltató évente egy alkalommal végzi el. Ugyanakkor, ha az égéstermék-elvezető járatában és tartozékainál az égéstermék lerakódás mértéke indokolja, akkor az előírtnál gyakoribb ellenőrzés és tisztítás szükséges. Ennek szükségességét és gyakoriságát a közszolgáltató állapítja meg és erről az ingatlan használóját írásban tájékoztatja. A tüzelő- és fűtőberendezések megvásárlása előtt célszerű szaktanácsot kérni, beszerelésüket pedig szakemberre kell bízni.