Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A P.Mobil mikulása egész évben járja a rockerek ablakait, és telepakolja a kopott csizmákat különféle kiadványokkal. Most jelent meg a Rudán-éveket tartalmazó tripla CD-s kiadvány, tavasszal pedig a Baranyi-éveket feldolgozó lemezeket kaphatnak a jól viselkedő rockerek. Így lesz teljes a 12 db CD-re tervezett sorozat. Úgy került forgalomba vinlyen a Honfoglalás szimfonikus változata, hogy már előjegyzésben elfogyott. Tavasszal jelenik meg a 2012-es Égi zenekar emlékkoncert dupla DVD-je is. Most készül Rozsonits Tamás közreműködésével a Kaptafa könyv folytatása, a Csiríz, ami a pop technikai hátteréről szól majd, illetve dolgoznak a Faszög című köteten is, ami rock and roll és a hatalom viszonyáról szól. Volt tehát miről beszélgetnünk a Főnökkel –  a 061.hu riportja 

1973-ban az Országos Rendezvényszervező Iroda igazgatója, Keszler Pál határozott kérésére a Gesarol együttesnek nevet kellett változtatnia, így született meg a P.Mobil. Keszler korábban az ÁVH zenekarában játszott, ÁVS-s volt. Tudtátok akkor, hogy a szórakoztatóipar vezetői közül kinek milyen múltja volt? A kívülállók a legtöbb infót csak a rendszerváltás után a történészek munkáiból ismerték meg…
Nem tudtunk róluk semmit, csak azt, hogy gecik. Az MHV vezetői mindent kihasználtak, ami a pozíciójukból adódott. Pénz, csajozás… Gondold el! Minden énekesnő lemezt akart, amihez nem csak énekelni kellett jól tudni… Számtalan az egész országot érintő ORI-műsor volt, amivel elég jól lehetett keresni, és ha ezek egy vokalistának fontosak voltak, akkor ezekért sok mindent megtett…

A Miskolci Popfesztiválon egyedül ti játszottatok hard-rockot. Hogy éltétek meg, hogy 1972-ben ezzel a műfajjal a Taurus beelőzött benneteket?

Még 1973-ban se voltunk sehol hozzájuk képest. Radics abszolút sztár volt, Brunner is nagy név volt akkor… Mi ott voltunk az LGT bemutatkozó buliján, mert érdekelt hogy mit csinálnak, szerettük a zenéjüket… Később viszont, amikor már a Generál is feltűnt, azt láttuk, hogy mindenféle bandát megfuttatnak helyettünk, és ellenünk, és amikor a Generál lemeze megjelent – mert ők megkapták a lehetőséget az albumra -, úgy húztak el mellettünk, mint a vadlibák. Révész Sanyi egy hónappal a lemezfelvételük előtt bejelentkezett a P. Mobilba, és én azt mondtam neki, hogy itt nem sok babér terem számára… Igazság szerint Losó, az akkori énekesünk nagyságrendekkel jobban énekelt nála. Megsértődött, évtizedekig nem is köszönt. Amikor a Piramis feltűnt, ott már egyértelmű volt a rivalizálás. Négy közös bulink volt, de mind a négyszer lenyomtuk őket. Illetve nem mi, hanem a közönség… De aztán bőrökbe bújtak, Vigh Miklós az MTV-nél leadott egy lengyelországi koncertjük felvételét, és a lemezük is megjelent….

Miért csak 1977 körül robbant a P.Mobil-féle bomba? Ha kiforrottabb lett volna a Mobil-sound, talán már 1975-ben is elkezdődött volna az a bizonyos csöves-korszak?

A közönség ott volt a koncerteken, de a média hosszú ideig nem foglalkozott a jelenséggel. De bejöttek a nyugati lemezek is, és benne volt a levegőben a dolog, és egyszer csak robbant. Minden zene elválaszthatatlan attól a kortól, amelyben született. Ilyenkor a politikai, a társadalmi és a műszaki-technikai háttér is meghatározó.

A P.Mobil Magyar Fal című koncertjén ledöntöttétek a színpadra felpakolt téglafalat. Volt egyeztetés a tűzoltósággal, kiszámítottátok hogy mekkorát repülnek majd a téglák?

Persze, minden ki volt számolva. A közönséget elválasztó kordon relatíve távol volt a színpadtól. Amikor a Tűzimádó című dalunknál pirotechnikát alkalmaztunk, betartottuk a szabályokat, tehát fémedényben nem benzint, hanem denaturált szeszt használtunk… Balesetek sajnos előfordulnak, nemcsak rockzenei produkcióknál de a cirkuszokban, sőt néha színházakban is. Általában a Budai Ifjúsági Park vezetőjével mindent megbeszéltünk… Mondjuk, a katonai ködgyertyát nem, no, akkor az egész Park eltűnt úgy kb. húsz percre… Olyan is volt, hogy a Gálya című számukban ütöttem a farönköt, és lerepült a kalapács feje, és mellbe vágott valakit a nézők közül, de nem lett semmi gond, ő adta vissza. A Fradi-pályás koncertünkön az Asszonyt akarok című dal közben két felfújható nagy női mellet dobálhattak a rajongók, és az egyiket elcsórták… Valószínűleg az ürge együtt élt vele egy darabig, aztán közzétettem, hogy ha visszaadja, néhány bulira bejöhet ingyen. És láss csodát: visszaadta.

 

A teljes cikk a 061.hu  oldalon  olvasható

Fotó: Horváth Péter Gyula

1 comments