Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Bár a törölt cégek döntő többsége mikrovállalkozás, nem szabad megfeledkezni a kevés számú, de annál jelentősebb szerepet betöltő megszűnő nagyvállalati körről sem.

„Bár a cégek életpályája általában nem egyik pillanatról a másikra ér véget, így is kimutatható, hogy a megszűnő cégek komoly része korábban milliárdos árbevételű vállalkozás volt” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

A cégek életpályáját érdemes hosszabb időszakokban vizsgálni, például 2016-ban 41 olyan cég került megszüntetésre irányuló eljárás alá, amely 5 évvel ezelőtt még több mint 3 milliárd Ft-ot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. A 41 közül pedig 8 db igazi gigavállalat – EU-s limitek szerint is nagyvállalati limitet –, 15 milliárd Ft éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt.

„Bár a közép- és nagyvállalatok túlélőképessége valóban sokkal jobb a mikrovállalkozásokhoz képest, sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy önmagában a magas árbevétel még nem jelent garanciát általánosságban minden nagyvállalat hosszú távú életképességét illetően” – mondja az Opten szakértője.

Szintén a hazai cégstruktúra érdekességeire mutat rá az a tény is, hogy a vállalkozások jelentős részét nem is lehet már 5 éves ciklusokban sem értékelni, mert ezt az életkort egy jó részük nem éri el.

2016-ban felszámolás/végelszámolás/kényszertörlés alá került cégek megoszlása 5 évvel korábbi (2011 végi) állapotuk alapján
2011-es állapot Cég darabszám
Nem létezett még 9 880
KKV – Mikro 22 129
KKV – Kisvállalat 210
KKV – Középvállalat 33
Nagyvállalat 8
„Természetesen egyes cégek eltűnése egyben lehetőséget teremt új cégek felemelkedésére, és a statisztikák alapján Magyarországon az új cégek felemelkedése talán még a megszüntetésüknél is látványosabb” – elemelte ki Pertics Richárd.
Öt év nagyon sok idő lehet a cégek életében, például a 2011-ben alakult cégek közül mostanra 85 cég érte el a 3 milliárdos árbevételt, azaz a középvállalati szintet, de 23 cég már nagyvállalati státusszal is büszkélkedhet.
2011-ban alakult cégek megoszlása jelenlegi (2016 végi) állapotuk alapján
2016-os állapot Cég darabszám
Megszűnt 18 558
KKV – Mikro 30 921
KKV – Kisvállalat 414
KKV – Középvállalat 62
Nagyvállalat 23
Az adatokhoz kiegészítésként hozzá tartozik, hogy új cégek szűnhetnek meg, és jöhetnek létre átalakulással, összeolvadással, szétválással, de a statisztikát alapvetően nem befolyásolják a jogelődök és jogutódok figyelembe vétele sem.