Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Közös megegyezéssel mondta fel Tiszavasvári önkormányzata 2016. november 22-én, az Orosz Mihály Zoltán által jegyzett Becsület Légiójával az együttműködési megállapodást, a szerződés lejárta előtt mintegy négy hónappal. Arra hivatkoztak, hogy az „érpataki modell” beváltotta a hozzáfűzött reményeket – Móricz Csaba írása a PestiSrácok.hu – n 

A PestiSrácok.hu úgy értesült, hogy az idő előtti szerződésbontás mögött valójában pártpolitikai érdekek húzódnak meg. Egy, a nevét elhallgatni kérő, az ügyekre rálátó jobbikos politikus riporterünknek elmondta: a Jobbik vezetésének, és Volner János alelnöknek egyre kellemetlenebb kérdésekkel kellett szembesülnie Orosz Mihály Zoltán büntetőügyei miatt.

Mint emlékezetes, Fülöp Erik volt az első jobbikos politikus, akit tízezernél nagyobb lélekszámú település élére választottak meg polgármesternek 2010-ben Tiszavasváriban, majd 2014-ben sikerült újráznia. Így, a második ciklusát töltő, időközben a Jobbik alelnökének megválasztott politikusnak hat éve lett volna normalizálni a cigányok helyzetét Tiszavasváriban. Ígérgetésen kívül azonban Fülöp mást nem nagyon tett. Ennek szinte egyenes következménye volt, hogy a cigányok lakta településrészeken a mérhetetlen szegénység miatt megsokszorozódott többek között az áramlopás, az illegális szemétlerakás.

2016 kora tavaszán jóformán ezzel magyarázta a polgármester a helyi képviselőknek az együttműködési megállapodás megkötésnek szükségességét az Orosz-féle egyesülettel. A megállapodáskor Volner személyesen jelen volt, és hozzászólásában támogatásáról biztosította Fülöpöt és Oroszt. Az időközben tanácsadói szerződéssé szelídült megállapodás nagy vihart kavart, mivel szakértők szerint ez a paktum egyértelműen szélsőjobbos fordulatot eredményezett Tiszavasváriban. Az Orosz által vezetett egyesület feladata többek közt az „érpataki-modell elvrendszerének” átültetése volt a Tiszavasvári közmunka-programba az ex -jobbikos parlamenti képviselő, Zagyva György Gyula segítségével.

Zagyva egyébként – egy szociális bérlakást átminősítve – ingyen kapott lakhatást emiatt a Tiszavasvári önkormányzattól. Az más kérdés, hogy az „érpataki-modell elvrendszere szerint” irányított Érpatakon épp most annulálta le a polgármester a közmunkaprogramot, miközben szabálytalanságok miatt mintegy 30,5 millió forintot vissza is kell fizetnie a településnek.

Integráció nulla forintból? 

Utánanéztünk és kiderült, Orosznak és az egyesületének egy fillérjébe sem került „elvrendszerének” terjesztése, politikai előmenetelének építgetése viszont – az adófizetőknek – annál többe. Merthogy derék „szakértőnk”, Érpatak Guiness-rekordere – perlekedések tekintetében -, az ország problémájára gyógyírt kínáló csodadoktor, az általa vezetett település erőforrásait használta fel – most épp Tiszavasváriban. Óvatos becslések szerint is több millió forintra rúg, amit Orosz Mihály Zoltán az „érpataki-modell elvrendszerének”, és így saját magának a népszerűsítésére fordított – a vezetése alatt álló település vagyonából. Merthogy Tiszavasvári önkormányzata és Orosz egyesülete, a Becsület Légiója által megkötött szerződés értelmében a légiónak kellett biztosítania a gépkocsikat, telefonokat és egyéb eszközöket, erőforrásokat a magasztos célok megvalósítása érdekében. Csakhogy az Orosz által vezetett Becsület Légiójának se gépkocsija, se technikai eszköze nincs. Mint ahogy Orosz sem rendelkezik gépkocsival a szerződésben vállalt feladatok teljesítéséhez. Eszközei, gépkocsija az érpataki önkormányzatnak van és ezeket rendszeresen használták is a „rendteremtéshez” a tiszavasvári járás központjában.

Se bevétel, se kiadás

Orosz azt állítja, hogy a Becsület Légiója és Érpatak önkormányzata között van szerződés arra vonatkozóan, hogy használhatják a gépkocsikat és ezért fizetnek az érpataki önkormányzatnak. Mindezt dr. Fülöp Erik egy képviselői kérdésre reagálva megerősíti: “én úgy tudom, hogy van szerződés köztük.” Csakhogy, Érpatak önkormányzatának szervezeti és működési szabályzata szerint képviselő testületi határozat szükséges egy ilyen megállapodáshoz! Ilyen határozatot azonban az önkormányzat nem hozott. Orosz Mihály Zoltán tehát nem rendelkezik felhatalmazással, miközben a Becsület Légiója bizonyíthatóan – Orosz maga írja a beszámolójában -, 2015 novembere óta “járőrözik” Érpatak önkormányzatának gépkocsijaival Tiszavasváriban. Az csak hab a tortán, hogy az egyesületnek nullás a 2015-ös beszámolója. Vagyis, se bevétel se kiadás, amiről Fülöp Eriknek tudnia kellett, hiszen Szőke Zoltán, a Fidesz helyi szervezetének elnöke, és egyben Tiszavasvári önkormányzatának képviselője többször szóvá tette ezt a testület előtt. Fülöp kicsinyes gáncsoskodásnak tekintette azt a tényt is, hogy az egyesületnek érvényes adószáma sem volt a szerződés aláírásakor.

December 22-én mondták fel 

Novemberben még nem volt szó a megállapodás felmondásáról, hiszen akkor Orosz egy több mint 20 oldalas beszámolót nyújtott be a tiszavasvári önkormányzatnak az előremutató, hosszú távú együttműködés reményében, bár az inkább volt propagandaanyag, mintsem tényszerű beszámoló. Noha havi beszámolási kötelezettsége lett volna az egyesületnek, ezt Orosz egyszer sem tartotta be. Időközben Érpatak önkormányzatának gazdálkodásával kapcsolatban több hatósági és rendőrségi vizsgalat is megindult, amiről részletesen beszámoltunk. Ezeknek a vizsgálatoknak az egyik szála épp Orosz egyesületének, vagyis a Becsület Légiójának a tevékenysége. A nyomozóhatóság ugyanis megalapozott gyanúval nyomozást rendelt el egy feljelentés alapján, jelentős értékre elkövetett csalás miatt. A nyomozás adatai alapján Érpatak önkormányzatának gépkocsijait magáncélra használták több éven keresztül, ami miatt jelentős vagyoni kára keletkezhetett az önkormányzatnak. Tiszavasvári önkormányzat képviselő testülete december 22-én, csütörtökön szavazták meg  a szerződés felmondását, amely aktusra Orosz Mihály Zoltán is hivatalos volt.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22