Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A 2017. január 1-jén átalakult intézményi rendszerben a fogyasztóvédelem közelebb kerül az emberekhez, mivel a lakóhelyhez legközelebbi járási hivatalhoz fordulhatnak – mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációsért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, hogy fogyasztóvédelmi ügyet 197 járási hivatalban lehet intézni, tanácsot kérni, panaszt tenni.
Kara Ákos jelezte: a kormány továbbra is kiemelten kezeli a fogyasztóvédelmet, védi a családok, vásárlók érdekeit, és azzal, hogy a fogyasztóvédelmet közelebb vitték az emberekhez, több problémát lehet megoldani.
Kara Ákos megismételte, hogy 2017-ben a fogyasztóvédelem fókuszába a robbanásszerűen növekvő e-kereskedelmet állítják.
Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy az átalakulás révén az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatósági feladatok a kormányhivataloktól átkerülnek a járási hivatalokhoz. A másodfokú hatósági feladatok, amelyeket korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság látott el, országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatalhoz kerültek.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium általános jogutódként továbbra is ellátja a fogyasztóvédelmet érintő stratégiai feladatokat, az ellenőrzéseket a járási hivatalok munkatársai végzik a minisztérium által jóváhagyott éves ellenőrzési és vizsgálati program alapján – mondta a helyettes államtitkár.
Keszthelyi Nikoletta szólt arról, hogy a fogyasztóvédelem 2017-ben a tavalyi évhez hasonlóan 40 vizsgálatot és ellenőrzést végez a jóváhagyott ellenőrzési terv alapján. Kiemelten kezelik a gyermekgondozási, gyermekruházati és játék termékeket, az árubemutatókat, de eseti jelleggel rendkívüli ellenőrzést is elrendelhetnek.
A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy egyéni konkrét fogyasztóvédelmi panaszokkal, ügyekkel továbbra is lehet fordulni a békéltető testületekhez, amelyek egyre hatékonyabban látják el feladataikat, miután jogszabályi változtatás révén kötelező a cégeknek együttműködni.
A  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járási hivatalok itt érhetőek el.

MTI Fotó: Kovács Attila