Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az egyik szakértő kizárása miatt nem kell elölről kezdeni a Quaestor-ügy bírósági tárgyalását – közölte a Fővárosi Főügyészség  kedden.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék végzését, amiben kizárta az egyik szakértőt, az ítélőtábla döntése jogerős.

Helytelen az a sajtóban megjelent állítás, hogy az egyik szakértő jogerős kizárása miatt elölről kezdődhet a Quaestor-per – közölte a főügyészség írásos válaszában.
Hozzátették: a másodfokú bíróság jogerős végzésében rögzített iránymutatása alapján az együttesen adott szakértői vélemény törvényes bizonyítási eszköz, amit az első fokú bíróságnak tárgyalás anyagává kell tenni. Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint annak sincs akadálya, hogy a bíróság a továbbiakban az együttesen adott szakértői véleményt készítő, kizárással nem érintett igazságügyi szakértő meghallgatásával folytassa a bizonyítási eljárást.

Idézték a másodfokú bíróság végzését, amely szerint “az együttesen adott szakvélemény lényegében azt jelenti, hogy annak minden megállapításával egyetértenek a szakvélemény készítői, így az egyik szakértő kizárása a szakvélemény felhasználhatóságát alapvetően nem érinti”.

A Fővárosi Törvényszék tavaly decemberben zárta ki a Quaestor-ügyből a nyomozás során kirendelt, az igazságügyi szakvélemény elkészítésében társszakértőként részt vevő adó-, járulék- és könyvszakértőt, aki egy másik igazságügyi szakértővel csaknem 50 kötet terjedelmű együttes szakértői véleményt készített. A tárgyaláson azonban felmerült, hogy az egyik szakértő a Kvantál Zrt.-vel, a büntetőeljárásban sértetti pozícióban lévő Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolójával kapcsolatban áll.

A törvényszék a beszerzett iratok alapján megállapította, hogy a szakértő könyvvizsgálóként 2011. december 1-je óta valóban megbízásos jogviszonyban áll a felszámoló társasággal.
A bíróság a Quaestor Pénzügyi Zrt. mint sértett, és a szakértő között a szakértői vélemény elkészítésének időpontjában, valamint a jelenleg is fennálló jogviszony miatt a szakértőt a büntetőeljárásból kizárta.
A csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba, a cégcsoport vezetője és társai ellen indított büntetőper tárgyalása júliusban kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Fotó: MTI/Marjai János

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22