Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Első sajtóértekezletét tartotta a Fehér Ház új szóvivője, Sean Spicer, aki a többi között az Oroszországgal Szíriában lehetséges együttműködésről beszélt, figyelmeztette Kínát és szólt az illegális bevándorlók ügyéről is.

Sean Spicer – aki korábban a Republikánus Párt kommunikációs igazgatója volt – első sajtóértekezlete több mint egy órán keresztül tartott, és a szóvivő egy sor kül-, és belpolitikai kérdésre kitért.

A Fehér Ház nyitott arra, hogy együttműködjön Oroszországgal az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Szíriában – fogalmazott Spicer, és kifejtette, hogy ez a nyitottság közös katonai hadműveleteket is jelent. “Ha van lehetőség arra, hogy legyőzzük az Iszlám Államot bármely ország segítségével, akár Oroszországéval is, és ez egybeesik nemzeti érdekeinkkel is, akkor természetesen részt veszünk ebben” – hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: Donald Trump világosan elmondta, hogy minden országgal kész együttműködni, amely osztja az amerikaiak nemzeti érdekeit az Iszlám Állam

legyőzésében. Arra a kérdésre, amely azt firtatta, hogy vajon ez a nyitottság érvényes-e a szíriai elnökkel, Aszaddal történő együttműködésre is, Spicer leszögezte: az egyes országoknak, döntéseik során, figyelembe kell venniük az amerikai érdekeket. “Az Iszlám Állam legyőzésének ürügyén nem fogunk szövetséget kötni olyan személyekkel, akiknek nem elsődleges fontosságúak az amerikai érdekek”- tette hozzá. A Pentagon (a védelmi minisztérium) éppen hétfőn kora délután cáfolta, hogy az Iszlám Állam Al Babban lévő hadállásai elleni orosz légitámadás közös akció lett volna, ahogyan azt az oroszok állították. A Pentagon fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy Washington nem egyeztet szíriai katonai akciókat Moszkvával.

A Fehér Ház szóvivője kitért Kínára és Egyiptomra is.

Kínával kapcsolatban ismét az amerikai érdekeket hangsúlyozta. Mint fogalmazott: Washington megvédi majd az “érdekeit” és a “nemzetközi érdekeket” a Dél-kínai tenger nemzetközi vizein, ahol Peking vitatott hovatartozású szigeteket tart ellenőrzése alatt. A Kínával folytatott kereskedelemről szólva Spicer nyugtázta, hogy a kínai piac nagy lehetőség az Egyesült Államok számára, ám a kereskedelemnek – mint fogalmazott – “kétirányúnak kell lennie”.

Egyiptomot illetően Spicer utalt Trump elnök hétfő délelőtti telefonbeszélgetésére Abdel Fattah al-Sziszi elnökkel, és közölte: az Egyesült Államok továbbra is katonai támogatást nyújt Egyiptomnak, és kész együtt dolgozni az arab országgal azon, hogy ez a támogatás a terrorizmus elleni harcot segítse.
Spicer megerősítette azt is, hogy az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó bevándorlók közül elsőként azokat utasítják ki, akik ellen bírósági eljárás folyik. “Először azokra összpontosítunk, akik árthatnak, vagy már ártottak is az Egyesült Államoknak” — fogalmazott a szóvivő.
A Fehér Ház szóvivője bejelentette azt is, hogy a jövő héttől a Washingtontól ötven mérföldtől távolabb dolgozó újságírók is bekapcsolódhatnak a sajtókonferenciába és Skype-on tehetik fel kérdéseiket.

Kép: Sports Illustrated