Ezrek tüntetnek az Egyesült Államok egyes nagyvárosaiban a bevándorlást korlátozó elnöki rendelet ellen

Több ezren tüntetnek Detroitban, Chicagóban, New Yorkban, Dallasban, Los Angelesben és több százan protestálnak Washingtonban, a Fehér Ház előtt is. A chicagói O’Hare repülőtéren és a Dallas melletti Forth Worth repülőterén a feltartóztatott, de az ellenőrzések után a reptérről kiengedett utasokat ünnepelték a protestálók, a tranzitból kiérkezőket győzelmi jeleket formálva és hurrázással fogadták.

New Yorkban, Manhattan déli részén – annál a kompnál, amely a szemközti kis szigetre, a Szabadság-szoborhoz viszi az embereket – ezrek gyűltek össze, hogy tiltakozzanak. A tüntetőknél “Amerikát a menekültek építették fel” és “A muszlimok kitiltása nem amerikai dolog” feliratú táblákat lehetett látni, s a demonstráción részt vett Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője, New York-i politikus is. Schumer rövid beszédet mondott, amelyben a többi között azt mondta: “Donald Trump azt akarja, hogy a menekültekről azt gondoljuk, terroristák”, majd leszögezte, hogy “ezt a harcot megnyerjük!”.

Boston belvárosában szintén Trump-ellenes feliratokkal tüntettek, Washingtonban, a Fehér Ház előtt szintén Trump-ellenes rigmusokat skandáltak. A Washingtonnal szemben, a Potomac másik oldalán fekvő Virginia állam kormányzója, a demokrata párti Terry McAuliffe nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozza: megérti a nemzetbiztonsági aggodalmakat, de szeretné, ha a “szigorú ellenőrzés fogalmát és gyakorlatát” pontosan meghatározzák. “A virginiai nép nevében arra sürgetem Trump elnököt és a vezetőket Washingtonban, hogy változtassanak ezen a politikán, és legyen nemzetünk ismét a lehetőségek hazája mindenki számára” – hangsúlyozta közleményében a demokrata párti politikus.
Amerikai sajtóhírek szerint vasárnap este az Egyesült Államok mintegy harminc városában szerveztek demonstrációkat Donald Trump bevándorlást szigorító – és átmenetileg korlátozó – rendelete ellen.

Kép: IBTimes UK

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök