Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017. 01.28-án meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3), míg 2017.01.29-én a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3) is.

Napi átlagértéke a Széna téri mérőállomáson:

Január 28-án 98 μg/m3,

Január 29-én 105,1 μg/m3 volt.

A mai napon a füstköd-riadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben legkorábban kedden várható javulás.

A szálló por (PM10) szennyezettség az éjszakai órákban a legnagyobb, de a továbbra is fennálló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt a nappali órákban is számottevő a szennyezettség, ezért a napokban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést – amennyiben szükséges – a déli órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, továbbra is kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Időjárásunkban keddig változás nem valószínű, a Kárpát-medence alsó néhány száz méteres rétegét a havas felszín miatt kialakult, nagyon erősen inverziós, rendkívül hideg légtömeg tölti ki. A hidegpárna helyenként zúzmarás köddel, másfelé derült idővel párosul. A nagy hideg, a hó mintegy „kiszívja” a nedvességet a levegőből, ezért nem zárt a köd, az alacsonyszintű rétegfelhőzet a térségben. A derült részeken éjjel tovább erősödik a talajalapú inverzió, a szennyezőanyag koncentrációk növekedését okozva. Keddig a koncentrációk az eddigiek szerint, magasan alakulnak.

Keddről szerdára virradóan egy gyenge frontrendszer érkezik, beborul az ég, kevés hó is várható. Valószínűleg az inverzió alapja szerdától megemelkedik, lassan csökkennek majd a koncentrációk. Jelentősebb légmozgás csütörtöktől valószínű, amikor megélénkül (20-35 km/h) a délies szél, várhatóan tovább javítva a levegő tisztaságát. Ezzel együtt a hét közepétől jelentősen enyhül az idő, mérséklődik az éjszakai lehűlés, nappal pedig 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu