Kedden már javulhat a levegő minősége Nyíregyházán

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2017. 01.28-án meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3), míg 2017.01.29-én a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3) is.

Napi átlagértéke a Széna téri mérőállomáson:

Január 28-án 98 μg/m3,

Január 29-én 105,1 μg/m3 volt.

A mai napon a füstköd-riadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben legkorábban kedden várható javulás.

A szálló por (PM10) szennyezettség az éjszakai órákban a legnagyobb, de a továbbra is fennálló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt a nappali órákban is számottevő a szennyezettség, ezért a napokban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést – amennyiben szükséges – a déli órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, továbbra is kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Időjárásunkban keddig változás nem valószínű, a Kárpát-medence alsó néhány száz méteres rétegét a havas felszín miatt kialakult, nagyon erősen inverziós, rendkívül hideg légtömeg tölti ki. A hidegpárna helyenként zúzmarás köddel, másfelé derült idővel párosul. A nagy hideg, a hó mintegy „kiszívja” a nedvességet a levegőből, ezért nem zárt a köd, az alacsonyszintű rétegfelhőzet a térségben. A derült részeken éjjel tovább erősödik a talajalapú inverzió, a szennyezőanyag koncentrációk növekedését okozva. Keddig a koncentrációk az eddigiek szerint, magasan alakulnak.

Keddről szerdára virradóan egy gyenge frontrendszer érkezik, beborul az ég, kevés hó is várható. Valószínűleg az inverzió alapja szerdától megemelkedik, lassan csökkennek majd a koncentrációk. Jelentősebb légmozgás csütörtöktől valószínű, amikor megélénkül (20-35 km/h) a délies szél, várhatóan tovább javítva a levegő tisztaságát. Ezzel együtt a hét közepétől jelentősen enyhül az idő, mérséklődik az éjszakai lehűlés, nappal pedig 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök