Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Októberben avathatják fel a fővárosban Göncz Árpád volt köztársasági elnök mellszobrát, amelyre közadakozásban több mint ötmillió forint gyűlt össze – tájékoztatta a Göncz Árpád Alapítvány hétfőn az MTI-t.

Az alapítvány közleményében felidézte: tavaly november 30-án Göncz Árpád barátai és tisztelői köztéri mellszobor állítását kezdeményezték az író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke emlékére, és közadakozási felhívást tettek közzé.

A felhívást Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János és Szász Katalin írta alá.

Közölték: az eltelt két hónapban az elkülönített számlára ötmillió-száznyolcvanezer forint támogatás érkezett. A gyűjtést lezárva a kezdeményezők köszönetet mondtak a magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek és a szoborállításhoz támogatóként csatlakozó Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának.
A mellszobor a néhai köztársasági elnök egykori lakhelye szomszédságába, a III. kerületi, Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol Göncz Árpád barátai tavaly emlékfát ültettek. Elkészítésére a Göncz család javaslatára a kezdeményezők egyetértésével Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművészt, az 1956-os mártírok 301-es parcellába készült emlékművének alkotóját kérték fel. A szobrot várhatóan idén októberben, Göncz Árpád halálának második évfordulóján avatják fel – olvasható a közleményben.
A Göncz Árpád Alapítvány, amely a kezdeményezők kérésére eddig a támogatásokat fogadta, a továbbiakban a szoborállítással kapcsolatos teendőkben működik közre. Az alapítvány a fejleményekről a www.gonczarpad.hu weboldalon ad tájékoztatást, az érdeklődők további információt az info@gonczarpad.hu email-címen kérhetnek.
Göncz Árpád, aki 1990 és 2000 között volt államfő, életének 94. évében hunyt el 2015 októberében.

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu