Vádemelés követheti a kamu orvosi igazolások miatt indult nyomozást

A jelek szerint iskolás módszerekkel nem lehet akadályozni az igazságszolgáltatást, most a valótlan tartalmú orvosi igazolások miatt kerülhet ismét bíróságra az érpataki polgármester.


Mint ahogyan írtuk, Orosz Mihály Zoltánt gyanúsítottként hallgatta ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt október 24-én, mivel Orosz valószínűsíthetően valótlan tartalmú orvosi igazolásokkal mentette ki magát különböző bírósági eljárásokon.
A közokirat-hamisítás bűntette miatt indult bűnügyben a hatóság befejezte a nyomozást, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészségnek 2017. január 2-án. Az eljárásban két gyanúsított van, az egyik maga Orosz Mihály Zoltán, a másik az orvos. Az ügyésznek 30 napja van arra, hogy az iratok alapján meghozza a döntését.

Nyomozása során a rendőrség arra a megállapításra jutott, hogy Orosz Mihály Zoltán valótlan tartalmú orvosi igazolásokkal mentette ki magát a bírósági tárgyalásokról. Mint köztudott, a Jobbik által támogatott „érpataki modell” frontembere előszeretettel perlekedik mindenkivel. Az érpataki polgármester sajtó-, pótmagánvádas, valamint személyiség jogi perek tucatjait indítja az önkormányzat pénzén, miközben az utóbbi időben rendre nem jelenik meg ezeken a tárgyalásokon. Ilyenkor orvosi igazolással, vagy halaszthatatlan hivatali teendőkre hivatkozva menti ki magát.

Orosz Mihály Zoltán közben készülhet a mai, január 30-i, az Egri Járásbíróságon kezdődő büntető perére, ahol a közösség elleni uszítás bűntette miatt indult ügyét tárgyalják. A Nyíregyházi Járási Ügyészség 2015. júliusában (!) emelt vádat Orosz Mihállyal szemben, majdnem egy évvel a botrányosra sikerült rendezvényt követően. A vádirat szerint Érpatak polgármestere 2014. augusztus 2-án a község polgármesteri hivatala előtt nyilvános, bárki számára megtekinthető rendezvényt tartott. Eredetileg véleménynyilvánításnak szánták Izrael palesztinok irányába kifejtett magatartásáról, az akasztós jelenettel azonban messze túllőttek a célon.

Az ügyet eredetileg a Debreceni Törvényszék tárgyalta volna, de előbb a csíksomlyói búcsúra hivatkozva, majd pedig ügyvéd váltás miatt maradt el a tárgyalás, azt követően pedig a Debreceni Törvényszék elnökének feljelentése miatt a törvényszék valamennyi bírája elfogultságot jelentett be. A Debreceni Törvényszék elnöke Orosz Mihály Zoltánt becsületsértés miatt jelentette fel, így esett, hogy ítélkezni már az Egri Törvényszék fog. A nyomozást jelenleg – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének kijelölése alapján – a Kisvárdai Rendőrkapitányság folytatja. Az ügyben gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök