Kártalanítás a gazdáknak a madárinfluenza miatt

A több mint hárommilliárd forintos közvetett termelői kárból eddig egymilliárd 164 millió forintot fizetett ki az állam kártalanításként a gazdálkodóknak a madárinfluenza miatt – írja a Magyar Hírlap szerdai számában.

A madárinfluenza miatt eddig több mint hárommillió baromfit pusztítottak el az állategészségügyi hatóságok Magyarországon. Az állam száz százalékban megtéríti a kiirtott baromfik piaci értékét és a megsemmisített takarmány költségét.

A földművelésügyi tárca a lapot úgy tájékoztatta, hogy

eddig egymilliárd 164 millió forintot fizettek ki 45 gazdálkodónak, 69 határozat alapján.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a lapnak elmondta: ez a hárommilliárd forint nem a kár teljes értéke, hanem csak az élő munkát érintő része, valamint egy létfenntartáshoz szükséges minimális értéket jelöl meg. A szakmai szervezet azt javasolja a kormánynak, hogy a közvetett károk miatt ne csak a termelők kapjanak ellentételezést, hanem a kereskedők és a feldolgozók is.

A tárca közölte: a feldolgozóüzemeknél a madárinfluenza miatt keletkezett munkaerő-piaci problémák kezelése túlmutat a minisztérium hatáskörén, azonban több tárca együttműködésében készül javaslat a kormány számára.

Portálunk érdeklődésére Fehérné Fedor Ágnes a Master Good cégcsoport kommunikációs vezetője elmondta, hogy a saját baromfi telepein, semmiféle megbetegedés és zárlati korlátozás nem volt. Négy szerződött csirkés partnerünknél  betelepítési korlátozás van/volt érvényben. Ezek a termelők reményeink szerint az üresen állás időszakával arányos állás mértékű kompenzációt fognak kapni.

Azok a forgalmi korlátozások, amelyeket az importáló országok vezettek be Pl: Japán, Dél – Korea, Dél – Afrika már jelentős károkat okoztak, hiszen az oda elküldött csirketermékeinket nem engedték kipakolni, ezeket vissza kell szállítani Magyarországra. Ennek a volumene: 585 Tonna, azaz közel: 600. 000 Kg. Az oda-vissza szállítás, és az átcsomagolás költsége várhatóan 145 Millió Forint lesz.
Erre az összegre bejelentettük kompenzációs igényünket, mivel ez teljes egészében Vis major helyzetből adódott – hangsúlyozta Fehérné Fedor Ágnes, majd hozzátette:

A Master Good cégcsoportnál a korlátozó intézkedések nincsenek hatással a foglalkoztatotti létszámra. A meglévő és egészséges csirke állományok feldolgozása változatlan ütemben és létszámmal történik.

 

Kép: Hirado.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök