Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A több mint hárommilliárd forintos közvetett termelői kárból eddig egymilliárd 164 millió forintot fizetett ki az állam kártalanításként a gazdálkodóknak a madárinfluenza miatt – írja a Magyar Hírlap szerdai számában.

A madárinfluenza miatt eddig több mint hárommillió baromfit pusztítottak el az állategészségügyi hatóságok Magyarországon. Az állam száz százalékban megtéríti a kiirtott baromfik piaci értékét és a megsemmisített takarmány költségét.

A földművelésügyi tárca a lapot úgy tájékoztatta, hogy

eddig egymilliárd 164 millió forintot fizettek ki 45 gazdálkodónak, 69 határozat alapján.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a lapnak elmondta: ez a hárommilliárd forint nem a kár teljes értéke, hanem csak az élő munkát érintő része, valamint egy létfenntartáshoz szükséges minimális értéket jelöl meg. A szakmai szervezet azt javasolja a kormánynak, hogy a közvetett károk miatt ne csak a termelők kapjanak ellentételezést, hanem a kereskedők és a feldolgozók is.

A tárca közölte: a feldolgozóüzemeknél a madárinfluenza miatt keletkezett munkaerő-piaci problémák kezelése túlmutat a minisztérium hatáskörén, azonban több tárca együttműködésében készül javaslat a kormány számára.

Portálunk érdeklődésére Fehérné Fedor Ágnes a Master Good cégcsoport kommunikációs vezetője elmondta, hogy a saját baromfi telepein, semmiféle megbetegedés és zárlati korlátozás nem volt. Négy szerződött csirkés partnerünknél  betelepítési korlátozás van/volt érvényben. Ezek a termelők reményeink szerint az üresen állás időszakával arányos állás mértékű kompenzációt fognak kapni.

Azok a forgalmi korlátozások, amelyeket az importáló országok vezettek be Pl: Japán, Dél – Korea, Dél – Afrika már jelentős károkat okoztak, hiszen az oda elküldött csirketermékeinket nem engedték kipakolni, ezeket vissza kell szállítani Magyarországra. Ennek a volumene: 585 Tonna, azaz közel: 600. 000 Kg. Az oda-vissza szállítás, és az átcsomagolás költsége várhatóan 145 Millió Forint lesz.
Erre az összegre bejelentettük kompenzációs igényünket, mivel ez teljes egészében Vis major helyzetből adódott – hangsúlyozta Fehérné Fedor Ágnes, majd hozzátette:

A Master Good cégcsoportnál a korlátozó intézkedések nincsenek hatással a foglalkoztatotti létszámra. A meglévő és egészséges csirke állományok feldolgozása változatlan ütemben és létszámmal történik.

 

Kép: Hirado.hu