Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az államhatár magas szintű védelme és biztosítása mellett tavaly sikerült teljesíteni azt az alapvető célkitűzést, hogy a rendőrség garantálja Magyarországon megfelelő közbiztonságát – mondta az országos rendőrfőkapitány a szervezet 2016-ot értékelő sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Papp Károly szerint a rendőrség számára a legnagyobb kihívást tavaly az illegális migrációval és a terrorfenyegetettséggel kapcsolatos feladatok jelentették.
Hozzátette: a költségvetési források rendelkezésre álltak, a kormány biztosította a többletfeladatokhoz szükséges forrást, ennek eredményeként 2016-ot a rendőrség valamennyi szerve adósságmentesen zárta.

Tavaly megvalósult az ötszázalékos illetményemelés, kialakították a lakhatási támogatások új rendszerét, és januártól a szolgálati törvény tartalmazza a rendvédelmi egészségkárosodási járadék rendszerét. A kormány döntésének megfelelően a Készenléti Rendőrség háromezres létszámfejlesztésre kapott lehetőséget, szeptembertől aktívan toboroznak, amit idén is folytatni fognak.

A főkapitány a bűnügyi statisztikáról elmondta: a regisztrált bűncselekmények száma 278 263 volt, ami ugyan négy százalékpontos növekedés a 2015-öshöz képest, de az emelkedést két olyan ügy okozta, amelyekben tavaly zárult le a nyomozás. Az egyik egy Zala megyei, szabálysértési értékhatárra elkövetett csalássorozat volt, a másik pedig a Nemzeti Nyomozó Irodánál készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel visszaélés miatt indult ügy.
Az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló 14 bűncselekménytípusról elmondta, ezek száma 2010 óta folyamatosan csökken, tavaly 129 347 volt, tavalyelőtt 152 534.
A közterületen elkövetett bűncselekmények aránya (53 214) tavaly az összbűnözésen belül 19,1 százalék volt, ez 1,6 százalékkal alacsonyabb, mint 2015-ben. Az illegális migráció miatti nagy leterheltség ellenére a rendőri szervek tudták biztosítani a közterületi jelenlétet – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ebben a rendőrség stratégiai partnere volt a polgárőrség.

Tavaly 219 emberölés történt, 15-tel több, mint egy évvel korábban, a felderítések aránya továbbra is 90 százalék feletti.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma tavaly emelkedett (440-ről 462-re), de javult a nyomozáseredményesség is (75,6-ről 79,8 százalékra), a rendőrség a kat elnevezésű kábítószerből tavaly 1,5 tonnát foglaltak le. A főkapitány jelezte, hogy mostanában teának álcázva próbálják behozni az országba a kábítószert.
A lopások, betöréses lopások száma tovább csökkent (111 326-ról 92 072-re), ráadásul 25,8-ről 30,1 százalékra javult a nyomozáseredményesség.

Papp Károly
A főkapitány kitért arra, hogy mióta létrehozták az Országos Rendőr-főkapitányságon a személygépkocsi-lopások felderítésére az egységet, csökken az autólopások száma: 2015-ben 2414 gépkocsilopás történt, tavaly 1573, és javult a nyomozáseredményesség is 16,4-ről 17,1 százalékra. A lakásbetörések felderítésében is országos koordinációt indítottak, ennek eredményeként a 2015-ös 20 285-ről 16 573-ra csökkent a számuk, a nyomozáseredményesség pedig 24,1-ről 29, százalékra nőtt.
A főkapitány elmondta: a bűncselekmények 22,6 százalékát a fővárosban követték el, 16,3 százalékát Pest megyében, 9,5 százalékát Zala megyében. A legkevesebb bűncselekményt Nógrád, Vas és Tolna megyében követték el tavaly. Az átlagosnál magasabb a 100 ezer lakosra jutó bűncselekményszám Zala, Pest és Csongrád megyében, valamint a fővárosban, alacsonyabb Vas, Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Nógrád és Veszprém megyében.
Tavaly több mint 36 ezer bűnelkövetőt értek tetten, ebben 2010 óta (32 085) folyamatosan növekvő a tendencia.
A közlekedésbiztonsági helyzetről szólva elmondta: a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma emelkedett, 16 331-ről 16 506-ra, a legfőbb ok továbbra is az abszolút és relatív sebességtúllépés. A balesetek 30 százalékát személygépkocsi okozta. A halálos balesetek száma csökkent, 585-ről 556-ra és a balesetben elhunytak száma is 644-ről 597-re. A balesetek 9,5 százalékában a járművezető ittas volt.
Elmondta azt is, a tavalyi 430 ezerről 36 517-re csökkent az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma. Míg 2015-ben 391 ezer ember lépett be az ország területére illegálisan, tavaly már csak 18 236. Az illegálisan belépők több mint 96 százaléka a magyar-szerb határon át érkezett.
A főkapitány hozzátette: tavaly elkészült az ideiglenes határzár melletti manőverút, és 297 lézerkamerát, 89 hőkamerát, valamint fényvetőket és hangszórókat szereltek fel a határzárra, kialakítottak két parancsnoki központot is, egyet Bácsalmáson és egyet Mórahalmon.
Papp Károly kiemelte: a közvélemény-kutatások is visszaigazolták, hogy a rendőrség szakmai koncepciója megfelel a lakossági elvárásoknak.
2017-ről szólva azt mondta, fontosnak tartja a büntetőeljárások felgyorsítását, és jelentős kihívás lesz a schengeni követelményeknek megfelelő államhatár-védelem is. Szeretné tovább javítani a közlekedésbiztonságot, valamint a felderítési eredményességeket, és kihívásnak nevezte a nyári sportrendezvényeket is.
Jelezte: ha megszületik a döntés, akkor a rendőrség biztosítani tudja a második kerítésvonalat. Hozzátette: várhatóan a jövő héten módosítja az Európai Parlament a schengeni határellenőrzési kódexet, ennek végrehajtása is fel kell készülni. Továbbra is segítséget nyújtanak Macedóniának a határellenőrzésben, és jövő héten indul egy egység a szerb-bolgár határra is.
A főkapitány hangsúlyozta: az egyik legnagyobb feladat a magyar rendőrség számára a kiberbűnözéssel kapcsolatos felderítő tevékenység javítása, ezért idén az NNI kiberbűnözés elleni osztályár száz embert vesznek fel, a vagyonvisszaszerzési osztály létszámát pedig megduplázzák, 72-re.

MTI Fotó: Bruzák Noémi