Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Gondban vannak a hagyományos tüzelőanyaggal, különösen a tűzifával fűtők közül azok, akik eltervezték a telet, és már január közepére kifogytak a fából, vagy a szénből. Szinte lehetetlen gyorsan és „emberi” áron legális fűtőanyaghoz jutni – írta a heol.hu nem régiben.

Több hét a kiszállításig

Volt, aki már végigjárta az erdészeteket, ahol többnyire azt a választ kapta: fizesse ki a megrendelni kívánt mennyiséget, és úgy három hét múlva kiszállítják. A fellelhető viszontértékesítők pedig kisebb mennyiséggel sem tudtak szolgálni. Az illető végül „kiharcolta”, hogy a január 14-ére beszállított kalodás fából jut majd neki is, ám közbeszólt a hatalmas mennyiségű hó. A szállító nem tudott bemenni saját telephelyére, így a tűzifa sem érkezett meg.

Végül az unokaöccse készletéből kunyerált pár napra való tüzelőt, illetve Bükkábrányban tudott szerezni négy zsák, 25 kilogrammos kiszerelésű brikettet, így nem fagytak meg a mai napig. A szenet közvetlenül a bányából hozta 950 forintjával. A neten már 1340-ért árulják ugyanazt – tette hozzá.

A portál megkérdezte a Dobre-Kecsmár Csabát, az Egererdő Zrt. általános vezérigazgató-helyettesét, hogy idén több, vagy kevesebb fát termeltek-e ki, mint korábban.

Az időjárás sem kedvez a kitermelésnek

Válasza szerint a részvénytársaság, mint minden jogszerű erdőgazdálkodó, az állami erdészeti hatóság által kiadott középtávú (10 éves) erdőtervek alapján tervezi meg az éves fakitermelést. Ez a lehetőség a cégnél az elmúlt 6 év átlagában viszonylag állandónak tekinthető. Arra a kérdésre, hogy nehezíti-e az időjárás a kitermelést és az értékesítést ezekben a napokban, igennel válaszolt. Az elmúlt időszak havazásai mind a fakitermelést, mind a szállítást hátráltatták.

Kiderült az is, hogy az előző 2015/16-os szezonban is voltak nehézségek: akkor az nagy mennyiségű eső mintegy 20 ezer köbméteres kiesést okozott, ami azt eredményezte, hogy a tűzifa készleteink 2016 szeptemberére gyakorlatilag elfogytak. Ezt a mennyiséget is igyekeznek a jelenleg folyó kitermelési időszakban pótolni.

 

Kép: Minden amit a TÜZIFA