Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A közokirat-hamisítás bűntette miatt indult bűnügyben a hatóság befejezte a nyomozást, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészségnek 2017. január 2-án. Ezt követően Érpatak község polgármesterével és egy társával szemben az ügyész közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt vádiratot nyújtott be pénteken  a Nyíregyházi Járásbírósághoz.

A vádirat lényege szerint a bűncselekmények annak során valósultak meg, hogy  Orosz Mihály Zoltán vádlott, valótlan tartalmú orvosi igazolásokat használt fel 2015. évben az Egri, a Miskolci és egy Budapesti kerületi bíróságon folyó eljárásokban. Az említett okiratokkal Orosz Mihály Zoltán vádlott a tárgyalásokról való távolmaradását igazolta. A II. r. vádlott a vádirat szerint az okiratok elkészítésében működött közre.

Mint köztudott, a Jobbik által támogatott „érpataki modell” frontembere előszeretettel perlekedik mindenkivel. Az érpataki polgármester sajtó-, pótmagánvádas, valamint személyiség jogi perek tucatjait indítja az önkormányzat pénzén, miközben az utóbbi időben rendre nem jelenik meg ezeken a tárgyalásokon. Ilyenkor orvosi igazolással, vagy halaszthatatlan hivatali teendőkre hivatkozva menti ki magát.

Orosz Mihály Zoltán közben a január 30-án, az Egri Járásbíróságon kezdődő büntető perén sem jelent meg, ahol a közösség elleni uszítás bűntette miatt indult ügyét tárgyalták volna. A bíróság tájékoztatása szerint Orosz Mihály Zoltán most is betegségre hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson.

Ebben az ügyben a Nyíregyházi Járási Ügyészség még 2015. júliusában (!) emelt vádat Orosz Mihállyal szemben, majdnem egy évvel a botrányosra sikerült rendezvényt követően, de az ügyben még egy tárgyalást sem tudtak megtartani.

A vádirat szerint, Érpatak polgármestere 2014. augusztus 2-án a község polgármesteri hivatala előtt nyilvános, bárki számára megtekinthető rendezvényt tartott. Eredetileg véleménynyilvánításnak szánták Izrael palesztinok irányába kifejtett magatartásáról, az akasztós jelenettel azonban messze túllőttek a célon – fogalmaz az ügyész.

Egyébként az ügyet eredetileg a Debreceni Törvényszék tárgyalta volna, de előbb a csíksomlyói búcsúra hivatkozva, majd pedig ügyvéd váltás miatt maradt el a tárgyalás, azt követően pedig a Debreceni Törvényszék elnökének feljelentése miatt a törvényszék valamennyi bírája elfogultságot jelentett be.

A Debreceni Törvényszék elnöke Orosz Mihály Zoltánt becsületsértés miatt jelentette fel, így esett, hogy ítélkezni már az Egri Törvényszék fog. A nyomozást jelenleg – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének kijelölése alapján – a Kisvárdai Rendőrkapitányság folytatja, amely eljárásban Orosz Mihály Zoltánt 2017. január 9. napján gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök rágalmazás, illetve becsületsértés vétségének megalapozott gyanúja miatt. Orosz a gyanúsítás miatt panasszal élt, de ezt az ügyészség elutasította. Újabb határnap ebben az ügyben  2017. március 28.

Orosz Mihály Zoltán újságírói kérdésre tagadta a gyanúsítást és a vádemelés tényét. 

Ugyanakkor egy másik üggyel kapcsolatos nyomozás során-, ami nagyobb kárt okozó csalás bűntett gyanújával az Oroszhoz köthető Beneficium egyesület ingatlan szerzés, hasznosítás körüli furcsaságok  miatt zajlik- Orosz koncepciós eljárással és hivatali visszaéléssel vádolta  meg  a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot egy Facebook videóban.

Egy általunk megkérdezett  büntető ügyekben jártas szakjogász véleménye, hogy a felvételen elhangzottak alkalmasak a tanú befolyásolásra és így  a nyomozás akadályoztatására, ami megalapozhatja Orosszal szembeni kényszerítő intézkedések elrendelését.  Ilyen kényszerítő intézkedés  lehet az előzetes letartóztatás vagy a házi őrizet elrendelése- amennyiben a hatóság úgy ítéli meg, hogy Orosz esetleg valóban a tanúkat akarja befolyásolni.