Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Napkor Nagyközség  Önkormányzat immáron XVI. alkalommal rendezi meg a hagyományőrző borversenyt, ahol a település  profi és amatőr borászai mérettetik meg a saját vörös és fehér termelésű boraikat.

 A rendezvény a község művelődési házában kerül megrendezésre, ahol évről-évre egyre többen kíváncsiak a felhozatalra.

A zsűri előtt több tucat palackozott bor lesz, és a feladatuk, hogy eldöntsék: melyik a legjobb.  A bor íze szinte már átjárja a ízlelő bimbókat…, de melyik palack rejti azt, amire kimondják, hogy az év bora Napkoron?

A szervezők az ezahir.hu-nak  elmondták,  a már kialakult hagyománytól eltérően most már három kategóriában,  átlátszó butellában  szervírozva lehet nevezni: fehér- vörös és az újdonságnak számító  rose borral. A szervezők egy, de fontos kitételt tettek: minden nemes nedűnek  napkori szőlőtőről kell, hogy fakadjon.

A nevezéseket 2017. február 16-ig várják  

A nevezett borokat hat tagú szakértő zsűri  szakéri majd, és míg a zsűri ízlelget, addig a nagyérdeműt a Napkori Asszonykórus, a “Mákvirágok” és a “Mártogatós” gyermek-néptánccsoport, valamint a  Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói szórakoztatják. Az est meglepetés együttese a Silvatica együttese.

 

És…, hogy a laikus érdeklődő is értse majd a zsűri indoklását, íme 10 kifejezés amivel biztos, hogy találkozni fog 2017. február 17-én (pénteken) Napkoron a hagyományőrző borversenyen.

1. Savtartalom – a sav természetes módon van jelen a borban. Frissíti a kortyot, gerincet ad a bornak. Vannak magasabb savtartalmú szőlőfajták, mint a rizlingek, sauvignon blanc és ezerjó.
2. Édes vagy száraz – ezt a borban a maradék cukor határozza meg, ami az erjedés során nem alakult alkohollá. Az édes borok is ugyanúgy lehetnek gyümölcsösek, mint a száraz borok. A Magyarországon készíthető tokaji aszúnak különleges aromagazdagsága van, amely egyedi a világon.
3. Hordó – Hordót az erjesztés vagy az érlelés során használnak. Ennek köszönhetőek a vaníliás, karamellás, tósztos illat- és ízjegyek a kész borban. Vannak közismert fajták, melyek készítése során hordót alkalmaznak, ilyen a chardonnay, a viognier, valamint a prémium minőségű furmintok.
4. Test – amit a szánkban érzünk, azaz a bor súlya, krémes textúrája és gazdagsága. Ha a korty bársonyos, szinte simogat, akkor az a fehérbor bizony szép testtel rendelkezik. Sok tényező befolyásolja ezt a tulajdonságot, így a maradékcukor tartalom, a hordós érlelés, és a szőlőfajta is.
5. Évjárat – a palackon feltüntetett évszám mindig a szüret idejét jelzi. A palackozást követő első évben már fogyasztásra kerülnek a fehérborok, de vannak fajták, amelyek jól bírják az érlelést. Ilyen például a chardonnay, a rajnai rizling, az olaszrizling, a furmint, a semillon és a chenin blanc.
6. Fajta – a szőlőfajta. Minden szőlőnek egyedi aromája és karakterisztikája van, amely a belőle készült bort meghatározza.
7. Egyensúly – egy misztikus szó a borleírásoknál. Úgy a legkönnyebb megérteni, ha társítjuk a komplexitás szóval. Azokra a borokra használjuk ezt a kifejezést, amelyben minden komponens egységesen integrálódott, nem túlzóak a savak, nem lóg ki az alkohol.
8. Ásványosság – ha a bor illatában, ízében sósságot és hűvös köveket érzünk. Leggyakrabban a talajösszetételnek köszönhető ez a különleges tulajdonság. Magyarországon jellemző ez a Balaton-felvidéki, tokaji és somlói borokban.
9. Borvidék – fontos a szőlő származása, amelyet minden esetben megtalálunk a palackokon. Minél tágabb körzetet adnak meg a származást illetően, annál kevésbé lehetünk biztosak az eredetben.
10. Óvilági vagy újvilági – ez a két kifejezés valójában a borok stílusára és helyére vonatkozik. Az óvilági borok a tágabb értelemben vett európai országokból származnak. Míg az újvilág lefedi Amerikát, Ausztráliát, Új-Zélandot, Dél-Afrikát, ahol a szőlő és borkultúra nem nyúlik vissza olyan régi időkre, mint például Franciaországban. Stílusukat tekintve az óvilágban az alacsonyabb alkohol és mineralitás jellemző a borokban, míg az újvilágban ennek ellentéte érvényesül, párosulva a túlzó gyümölcsösséggel.
Kép: https://latinawineblogger

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22