Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az utóbbi hónapokban többször írtam, egy szociális szövetkezet volt dolgozóinak, közel 3000 hátrányos helyzetű embernek a kálváriájáról. A mintegy két éves vesszőfutásuk lassan befejeződik, hiszen a Szolnoki Törvényszék tavaly november végén elrendelte a szövetkezet felszámolását. Ideje is volt, hiszen 2015 nyara óta, híre-hamva nem volt sem munkának, sem pénznek. A társaság vezetői kámforrá váltak. És…, hogy mennyi EU-s pénz tűnhetett el a szövetkezet vezetőinek  kezük közt, annak kiderítése a folyamatban levő NAV nyomozás feladata.

A felszámolás elrendelésével megnyílt a lehetőség arra, hogy a volt munkavállalók a kormány bérgarancia alapjából megkapják az elmaradt munkabérüket.Ez minden család számára a megváltást jelenti, hiszen többségük szegénységben,egyik napról a másikra él.Közölük sokan eladósodtak, lakásukban kikapcsolták az áramot, többen utcára kerültek. Hosszú kálváriájuk alatt a kormányzat részéről egyedül Csepreghy Nándor volt, aki személyesen is fogadta a képviselőiket, segítséget ígérve.Olvasva az elmúlt hetekben tett nyilatkozatait, tartotta a szavát, kiállt a becsapott emberek érdekeiért.

A volt munkavállalók közül valamivel több mint ezren munkaügyi bírósághoz fordultak, a ki nem fizetett munkabérük miatt.Körülöttük megjelent néhány, különösen aktív fiskális, akik a könnyen jött pénz reményében lecsaptak az “áldozataikra”. Ennek a körülményeiről korábban már hosszasan írtam, talán van az olvasók között, aki még emlékszik rá.

Sajnos, már javában folytak a kifizetések, amikor azok az ügyvédek, akik korábban több száz ügyféllel kötöttek -igen magas sikerdíjjal- szerződést, úgy gondolták, ha már lúd, legyen jó kövér. Újabb ügyfeleket igyekeztek még becserkészni, teszik mindezt-ahogyan hallani- mind a mai napig. Mint a hiénák, lesik a pénzükért sóvárgó áldozataikat.

Az elmúlt hetekben sok olyan volt munkavállaló kapott a ” jog szolgáitól” megkeresést akik még nem kapták meg a pénzüket. Az egyik ilyen üzenetet egy ismeretlen, hozzám is eljuttatta, így teljes terjedelmében idézhetem

“Tisztelt ESZOSZ Károsult!

1. Az ESZOSZ sok havi munkabérrel tartozik a dolgozóinak.

2. Az elmaradt munkabérhez hozzá lehet jutni, de csak jogi úton, amely ügyvédi szakértelmet igényel.

3. A munkabér behajtása nem egyszerű, mert az ESZOSZ fizetésképtelen.

4. Ügyvédi irodánk a dolgozók megbízásából jogi úton hajtja be az elmaradt munkabéreket.

5. Ha felkeltettük érdeklődését, kérem adja meg telefonszámát, vagy csörgessen meg és visszahívom.

Ez az üzenet “csak” hazug, félrevezető, olyan pénzt ígér, ami a törvény szerint valamennyiüknek jár. Fontos leszögezni, a bérgarancia alapból történő kifizetéshez, sikerdíjas jogi segítségre nincs szükség. Az a mondat, hogy ” A munkabér behajtása nem egyszerű, mert az ESZOSZ fizetésképtelen.“, pedig tudatos félrevezetés hiszen, amikor ezt a levelet küldték, már javában folyt a szövetkezet felszámolása a kormány közreműködésével, a bíróság által  kijelölt felszámolóval. Az elmaradt béreket a bárgarancia alapból, s nem az ESZOSZ vagyonából kapják meg az érintettek. Az eljárás független attól, hogy a szövetkezet anyagi helyzete milyen.

-B.L.-

 

 

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22