Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Tiszadob felé folytatja munkáját a Jégtörő X. – Jégtörő I. hajópár a Tiszán – tájékoztatta szombaton az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-t.

A közlemény szerint összesen 549 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 408 kilométeren elsőfokú, 16 kilométeren másodfokú, 125 kilométeren harmadfokú.
A Tisza Dombrád térségéig jégmentes, a korábban Zsurk és Győröcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában tovább csúszott lefelé a folyón, szombat délelőtt a Dombrád alatti térségben jár. Lejjebb, Tiszalökig jórészt állójeges szakaszok vannak.

A jég miatt Záhonynál már csökken a korábban harmadfokú készültségi szintet is átlépte a vízállás. A vízszintcsökkenés folyamatos, a Felső-Tiszáról újabb árhullám nem érkezik.
A jégjelenségek hatására Záhony alatt, Dombrádon péntek kora estére harmadfok fölé, reggelre az alá került a vízállás. Tiszabercelen a másodfokú, Tiszapalkonyánál az elsőfokú készültségi szinteket meghaladó vízállásokat mérnek, és szintén első fok feletti értékeket mutatnak a Bodrog és részben a Zagyva vízmércéi is.

Az OMIT felhívta a figyelmet arra, hogy a Tiszán és mellékfolyóin a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre egy-egy újabb helyen is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.
Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 37 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 17 szakaszon másodfokú, 20 szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága 42,5 ezer hektár, ebből 23 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések a Körösöknél és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek.

MTI fotó: Balázs Attila