Állami tulajdonba kerülhet a vegyszerszennyezés miatt lakhatatlanná vált Grassalkovich úti ház

Akár állami tulajdonba is kerülhet az a budapesti, Grassalkovich úti ház, amely alatt – a vegyi anyagokkal szennyezett talajban – 2010-ben többször robbanás is történt, így a ház lakhatatlanná vált. Az Ügyet az Együtt politikusa, Baranyi Krisztina tárta fel.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a belügyminiszternek előterjesztést kell készítenie az ingatlantulajdonosok lakhatási feltételinek megoldására, és meg kell vizsgálnia, hogy indokolt-e és lehetséges-e az ingatlan állami tulajdonba vétele.
A nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy biztosítson 80 millió forintot a környezetvédelmi hatóság határozatában rögzített tényfeltáráshoz és a beavatkozási terv elkészítéséhez, a földművelésügyi miniszternek pedig előterjesztést kell készíteni a tényfeltárás eredményéről, ez alapján az esetleg szükséges intézkedésekről, továbbá a kármentesítési beavatkozás megvalósításához szükséges költségek biztosításáról.
A területen vélhetően az 1960-as évektől szakszerűtlenül tároltak vegyszereket, a talaj a felszín közelében ólommal, nikkellel, rézzel, cinkkel szennyeződött. A Greenpeace környezetvédelmi szervezet összesítése szerint a területet később úgy adták el, hogy azt mentesíteni kell. A 2000-es években két társasházat építettek föl az ingatlanon. 2010-ben több robbanás is történt: ezek következtében a felszínre került egy régi pince, amelyben lyukas hordókat, vegyszeres üvegeket találtak. A lakóingatlanokat ezután életveszélyessé nyilvánították. A tulajdonosok pereket indítottak, amelyek azonban még nem zárultak le.

Fotó: ezahir.hu/archívum

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök