Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy minden diák ingyen kezdhesse meg felsőoktatási tanulmányait és később a tanulmányi eredménye , illetve a szociális helyzete alapján állami támogatásban részesülhessen. Időközben a Fidesz is reagált a DK javaslatára.

A párt oktatási szakpolitikusa szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy miközben lejár a jelentkezési határidő, számos magyar család szembesül azzal, hogy gyermekük anyagi okok miatt nem tud továbbtanulni.

A versenyképes, sikeres szakokra gyakran csak irreálisan magas pontszámokkal lehet bekerülni, mert a kormány szűkítette az államilag finanszírozott helyek számát – tette hozzá Arató Gergely.

A keresett szakokon az önköltséges képzések ára félévenként 250-300 ezer forint lehet, de akár a félmilliót is elérheti, ezért ezek a helyek csak a “fideszes elit” számára elérhetőek – mondta a politikus.

Arató Gergely szerint a háttérben az állhat, hogy a Fidesz megpróbálja “kiszorítani” a diákokat a felsőoktatásból. Hangsúlyozta, hogy miközben 2010-ben még több mint 140 ezren felvételiztek, ez a szám tavaly nem érte el a 110 ezret sem.

(A 2016-os felvételizők száma 111 162 fő volt – a szerk)

20160404_MTI_G0140

A Fidesz szerint a Demokratikus Koalíció (DK) valójában mindenkivel tandíjat akar fizettetni, s ezt a párt programja is tartalmazza.

A kormánypárt szerdán közleményben reagált Arató Gergely DK-s politikus javaslatára, miszerint ingyenessé kell tenni a felsőoktatás megkezdését, később pedig tanulmányi eredményhez és szociális helyzethez kötni az állami támogatást.

Ha Gyurcsány Ferencen múlik, mára a továbbtanulás csak kevesek kiváltsága lenne – értékelt a Fidesz, kifejtve: a DK elnöke kormányzása idején be akarta vezetni a mindenkire kiterjedő állami tandíjat, s azt csak a Fidesz által kezdeményezett 2008-as szociális népszavazás törölte el.

Jelezték: az ellenzéki párt programja is feketén-fehéren tartalmazza, hogy az első egyetemi évet követően kivétel nélkül mindenki fizessen tandíjat. Ez azt jelentené, hogy több tízezer ma állami ösztöndíjas képzésben résztvevő hallgatónak is fizetnie kellene – tették hozzá.
A kormánypárt a felvételizők számának változását demográfiai okokkal magyarázta. Mint írták, 2010 és 2016 között a felvételizők száma 95 és 111 ezer között alakult, átlagosan 10-ből 7 diákot felvesznek. A felvett hallgatók 76 százaléka államilag finanszírozott képzésben vesz részt, a szociálisan rászorulókat pedig ösztöndíjprogramok és a korábbinál kedvezőbb diákhitelek segítik.
Megjegyezték azt is, hogy az önköltséges hallgatók számára is hozzáférhető a képzési költségeiket teljes mértékben kiváltó Diákhitel2 konstrukció.
A közlemény kitért arra, hogy a kormány országos kollégiumfejlesztési programot indít és a munkaerőpiaci igényekhez szabja a képzéseket. A felsőoktatási átalakítások hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatalok munkanélkülisége 2010 óta 30-ról 11,8 százalékra csökkent – összegzett a Fidesz.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22