Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A magyarországi folyókon továbbra is több mint 400 kilométeren kell védekezni az árvíz miatt, de több helyen elsőfokúra mérsékelték a harmadfokú készültséget. A belvízzel elöntött terület nagysága csaknem 43 ezer hektárra nőtt – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdai közleményéből.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb jelentése szerint a belvíz miatt jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 42 szakaszon védekeznek. Tíz szakaszon másodfokú, harminckettőn elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága 42 900 hektár, ebből 22 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak.

Emellett a magyarországi folyókon összesen továbbra is 446 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, de többségében – több mint 320 kilométeren – elsőfokú a készültség. Továbbra is harmadfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek a Felső-Tiszánál és a Lónyay-főcsatornán, a Rimán, az Eger-patakon, a Csincse- és a Laskó-patakon.

A lehullott csapadék, és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják a jeget. A Tisza a Tisza-tó térségéig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de a Tisza-tavon, illetve Kisköre és Csongrád között még az állójeges szakaszok a jellemzőek.

A Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt és a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a “jégjelenségek”.

Az előrejelzések szerint a következő időszak időjárása is kedvező lesz az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon – tették hozzá.

Vezetőkép: Lonyay- főcsatorna árvízvédelmi zsiliprendszere  Gávavencsellőnél

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22