Egy év próbára bocsátás a szakolyi polgármesternek – most az előtte álló nehéz feladatokra koncentrál

Közokirat-hamisítás bűntettében elmarasztalta és jogerősen egy évre próbára bocsátotta a Nyíregyházi Törvényszék Szűcs Gabriellát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly független polgármesterét.

A közokirat-hamisítás azzal valósult meg, hogy önkormányzati intézmények dolgozóit szakolyi címekre jelentették be, holott valójában életvitelszerűen nem Szakolyban éltek.
Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentés miatt fellebbezett, de a törvényszék a fellebbezéseket nem találta alaposnak, ezért az elsőfokú ítéletet helyben hagyta, így az jogerőre emelkedett.

Szűcs Gabriella portálunk kérdésre elmondta, hogy marad a polgármesteri székben, a törvény szerint ugyanis nem áll fenn méltatlansági ok, az csak szabadságvesztés kiszabása estén merülhetne fel.

Szűcs Gabriella elmondta még, hogy most Szakoly pénzügyi biztonságának a megteremtését tekinti legfontosabb feladatának, mivel a kormányhivatal határozata értelmében mintegy 109 millió forint visszafizetési kötelezettség terheli az önkormányzatot. A polgármester asszony elmondása szerint a pénzt azért kell visszafizetnie a településnek, mert nem a jogszabályoknak megfelelően – elkülönítetten – kezelték a közmunka-programra szánt forrásokat.

A képviselő-testület tudomásul vette a kormányhivatal határozatát és azt nem támadta meg a bíróságon-bár lehetősége lett volna rá.

Arra a kérdésünkre, hogy a település hogyan jutott ilyen helyzetbe, Szűcs Gabriella azt válaszolta, hogy a község pénzügyese nem készítette el időben a 2015-ös zárszámadást, ezért a testület nem is tudta azt elfogadni. Ennek az lett az eredménye, hogy a központi költségvetésből nem kapta meg Szakoly a szükséges finanszírozást. A nehézséget úgy hidalták át, hogy a közmunka-bérekre kapott normatív támogatást tovább utalták a település fő számlájára és onnan teljesítettek minden kifizetést, így többek közt azok bérét is, akik nem a közmunka-programban dolgoztak.
A felelős megnevezését firtatva Szűcs Gabriella hangsúlyozta, a pénzügyes azóta felmondott, miközben folyamatban volt a fegyelmi eljárás vele szemben.
Szakoly megválasztott vezetője előre tekint, hiszen most, hogy bejelentették a csődeljárást, lehetőség nyílik a település pénzügyi helyzetének normalizálásra.

Kép: Kölcsey Televízió

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök