Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Várhatóan március végére befejeződik Kállay Miklós egykori miniszterelnök által is használt családi kúria felújítása Nyíregyházán.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere egy Kállay-relikvia adományozásán megtartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ingatlan felújítása állami beruházás keretében zajlik, a munkálatok március végi befejezését követően a jelenleg a Nyírvíz-palotában látható Kállay-gyűjtemény költözik be az épületbe.
A rekonstrukció után a Bessenyei téren lévő ingatlan – a kormány korábbi döntése alapján – térítésmentesen a város tulajdonába kerül át. Ezt követően a közművelődési gyűjteményt a lehető leghamarabb szeretnék átköltöztetni az új helyére – tette hozzá a városvezető.
A sajtótájékoztató keretében Kállay Krisztián a család orosi ágának nevében a városnak adományozta Kállay Miklós bátyjának, Kállay Tamás egykori felsőházi országgyűlési képviselőnek díszmentéjét és annak tartozékait. A relikviákat a Kállay-gyűjteményben helyezik majd el letétben.
Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres ingatlanban lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós is, aki 1942-44 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át a kúriát a honvédségnek, amely hadosztályparancsnokságot működtetett itt, majd a palota később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, az elmúlt időkig pedig toborzó irodaként funkcionált.
A kabinet 2015 júliusában, a Modern Városok Program keretében döntött arról, hogy 964 millió forinttal támogatja az erősen leromlott állagú épület felújítását. A tervek szerint közösségi térként is funkcionáló ingatlanban a nyíregyházi múzeum gyűjteményi anyagait és a Kállay-gyűjteményt helyeznék el, valamint időszaki kiállításoknak adna otthont és raktárként egyaránt használnák.
A Kállay-család hagyatékát őrző nyíregyházi Kállay Gyűjtemény – amelyet Kállay Kristóf, a miniszterelnök fia, máltai lovag, a Máltai Lovagrend egykori szentszéki nagykövete alapított – 6 ezer tárgyból, 13 ezer fotóból és 13 ezer könyvből áll, és a híres família mellett az Ilosvay-, a Szitha-, a Vásárhelyi- és a Dietrich-család hagyatékát egyaránt őrzi.
A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon. A Kállayak “ősi fészke” Nyíregyháza szomszédságában Nagykállóban és környékén volt, leghíresebb tagjai Kállay Miklós mellett császári, illetve királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22