Országosan 65 459 Kft., nyíregyházi illetékességi területen 1 500 cég nem rendezte még a törzstőke emelést

A korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéje 2017. március 15-től nem lehet kevesebb hárommillió forintnál Közeleg a határidő, ameddig a korlátolt felelősségű társaságoknak törzstőkéjüket hárommillió forintra ki kell egészíteniük, vagy a társaság megszűnéséről, esetleg átalakulásáról dönteniük kell.


A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetéséről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké) 13. § (2) bekezdése kötelezővé teszi a törzstőke felemelését legalább hárommillió Ft-ra azoknak a korlátolt felelősségű társaságoknak, amelyeknek a törzstőkéje nem éri el ezt az összeget.

Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag a törzstőke emelés bejegyeztetésére irányulnak illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra, jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton.

A cégformára előírt kötelező módosítás végső törvényi határideje 2017. március 15. Eddig az időpontig kell felemelni a törzstőkét, és legkésőbb 2017. április 14-ig kell a változás-bejegyzési kérelmet előterjeszteni az illetékes cégbíróságon.

Ha a társaság az átalakulásáról dönt, úgy a kérelmet 2017. május 14-ig kell előterjeszteni.
Dr. Toma Attila a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője portálunknak elmondta, hogy az illetékességi területükön  1 500 db olyan korlátolt felelősségű társaság működik, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3.000.000 Ft-ot.

Tatár Tímea a Debreceni Törvényszék szóvivője jelentősebb, mintegy  2 627 db olyan korlátolt felelősségű társaságról számol be ahol még nem rendezték a törzstöke- emelést

Ezen társaságoknak célszerű minél előbb jogi képviselőhöz (ügyvéd, jogtanácsos, közjegyző) fordulniuk, hogy időben benyújthassák változás-bejegyzési kérelmüket.

Azok ellen a korlátolt felelősségű társaságok ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást fognak kezdeményezni. Az eljárásban kiszabott bírság összege több millió forintot is elérhet.
Országosan 65.459 Kft jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot.

Fotó: Royalty-Free/Corbis

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök