Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéje 2017. március 15-től nem lehet kevesebb hárommillió forintnál Közeleg a határidő, ameddig a korlátolt felelősségű társaságoknak törzstőkéjüket hárommillió forintra ki kell egészíteniük, vagy a társaság megszűnéséről, esetleg átalakulásáról dönteniük kell.


A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetéséről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké) 13. § (2) bekezdése kötelezővé teszi a törzstőke felemelését legalább hárommillió Ft-ra azoknak a korlátolt felelősségű társaságoknak, amelyeknek a törzstőkéje nem éri el ezt az összeget.

Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag a törzstőke emelés bejegyeztetésére irányulnak illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra, jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton.

A cégformára előírt kötelező módosítás végső törvényi határideje 2017. március 15. Eddig az időpontig kell felemelni a törzstőkét, és legkésőbb 2017. április 14-ig kell a változás-bejegyzési kérelmet előterjeszteni az illetékes cégbíróságon.

Ha a társaság az átalakulásáról dönt, úgy a kérelmet 2017. május 14-ig kell előterjeszteni.
Dr. Toma Attila a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője portálunknak elmondta, hogy az illetékességi területükön  1 500 db olyan korlátolt felelősségű társaság működik, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3.000.000 Ft-ot.

Tatár Tímea a Debreceni Törvényszék szóvivője jelentősebb, mintegy  2 627 db olyan korlátolt felelősségű társaságról számol be ahol még nem rendezték a törzstöke- emelést

Ezen társaságoknak célszerű minél előbb jogi képviselőhöz (ügyvéd, jogtanácsos, közjegyző) fordulniuk, hogy időben benyújthassák változás-bejegyzési kérelmüket.

Azok ellen a korlátolt felelősségű társaságok ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást fognak kezdeményezni. Az eljárásban kiszabott bírság összege több millió forintot is elérhet.
Országosan 65.459 Kft jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot.

Fotó: Royalty-Free/Corbis

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22