1,5 milliárd forint a kisvárdai vár turisztikai fejlesztésére

A kormány kiemelt turisztikai térséggé nyilvánította a 105 településből álló Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térséget. A fejlesztésekre tervezett uniós és hazai források összege 49 projektre eléri a 102 milliárd forintot. Ebből az összegből jut a Felső-Tiszai térségben elhelyezkedő Kisvárdának mintegy 1,5 milliárd forint, turisztikai fejlesztés céljára.

A napokban megkezdődik a várszínházi nézőtér és az ideiglenes tető bontása, majd március végétől régészek veszik birtokba a területet.

„A régészeti feltárások és falkutatás eredményei nagyon sokat segíthetnek a vár és kertjének eredeti alaprajzának megismerése érdekében. A legutóbbi, 1954-es feltárás óta ma már korszerűbb eszközök állnak a szakemberek rendelkezésére, ráadásul akkor nem vizsgálták az egész területet.” – kezdte tájékoztatóját Bodrog László, aki lelkesen kutatja a vár történelmét, az arról szóló írásos dokumentumokat, korabeli fotókat.

A tervek nagyiléptékűek és megvalósulása esetén  a térség kedvenc turisztikai központjává teheti az elmúlt évek egyik leglátványosabban fejlődő szabolcsi települését.

A város vezetése egy olyan  korabeli, de mégis modern elemekkel létrehozott, kulturális és szabadidős „központot” álmodtak meg, ami méltán emelheti Kisvárdát a térség kulturális központjává.

Visszaépül a keleti és az északi palotaszárny, továbbá a két körbástya is. Konzerválásra kerülnek a romfalak, és nem csak körbe, hanem be-és átjárható lesz a háromemeletnyi magas építmény. Ilyen magasságból, akár a tetőteraszon is kávézhatnak majd a vendégek, de átélhetik a reneszánszi hangulatot is, interaktív kiállítási terekkel, 3D-s technikákkal – részletezi a terveket  Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

Termesztésen  megmarad a várszínházi hangulat is a falak között, csak sokkal „romantikusabb” környezetben és XXI. századi technikai apparátussal – hangsúlyozta a város vezetője majd hozzátette,

 „A rekonstrukciós tervek között szerepel a vár egyik, korábban a belsejében működő Zsigmond-kápolna helyreállítása is, melyet felszentelve szeretnénk nem csak eredeti állapotába, hanem eredeti funkciójában is, felszentelve átadni a helyieknek, illetve a hozzánk érkező vendégeknek.”

A hazai forrásból, állami pénzből megvalósuló beruházás része a nemzeti turizmusfejlesztésnek, melyért a fejlesztési tárca és annak minisztere dr. Seszták Miklós felel, hiszen tavaly óta ezen minisztériumhoz tartoznak a turizmussal és vendéglátással kapcsolatos állami feladatok is.

-D.G.-

Fotó:  Kemecsei Sándor

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: szerkeszto@ezahir.hu
küldök