Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A kormány kiemelt turisztikai térséggé nyilvánította a 105 településből álló Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térséget. A fejlesztésekre tervezett uniós és hazai források összege 49 projektre eléri a 102 milliárd forintot. Ebből az összegből jut a Felső-Tiszai térségben elhelyezkedő Kisvárdának mintegy 1,5 milliárd forint, turisztikai fejlesztés céljára.

A napokban megkezdődik a várszínházi nézőtér és az ideiglenes tető bontása, majd március végétől régészek veszik birtokba a területet.

„A régészeti feltárások és falkutatás eredményei nagyon sokat segíthetnek a vár és kertjének eredeti alaprajzának megismerése érdekében. A legutóbbi, 1954-es feltárás óta ma már korszerűbb eszközök állnak a szakemberek rendelkezésére, ráadásul akkor nem vizsgálták az egész területet.” – kezdte tájékoztatóját Bodrog László, aki lelkesen kutatja a vár történelmét, az arról szóló írásos dokumentumokat, korabeli fotókat.

A tervek nagyiléptékűek és megvalósulása esetén  a térség kedvenc turisztikai központjává teheti az elmúlt évek egyik leglátványosabban fejlődő szabolcsi települését.

A város vezetése egy olyan  korabeli, de mégis modern elemekkel létrehozott, kulturális és szabadidős „központot” álmodtak meg, ami méltán emelheti Kisvárdát a térség kulturális központjává.

Visszaépül a keleti és az északi palotaszárny, továbbá a két körbástya is. Konzerválásra kerülnek a romfalak, és nem csak körbe, hanem be-és átjárható lesz a háromemeletnyi magas építmény. Ilyen magasságból, akár a tetőteraszon is kávézhatnak majd a vendégek, de átélhetik a reneszánszi hangulatot is, interaktív kiállítási terekkel, 3D-s technikákkal – részletezi a terveket  Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

Termesztésen  megmarad a várszínházi hangulat is a falak között, csak sokkal „romantikusabb” környezetben és XXI. századi technikai apparátussal – hangsúlyozta a város vezetője majd hozzátette,

 „A rekonstrukciós tervek között szerepel a vár egyik, korábban a belsejében működő Zsigmond-kápolna helyreállítása is, melyet felszentelve szeretnénk nem csak eredeti állapotába, hanem eredeti funkciójában is, felszentelve átadni a helyieknek, illetve a hozzánk érkező vendégeknek.”

A hazai forrásból, állami pénzből megvalósuló beruházás része a nemzeti turizmusfejlesztésnek, melyért a fejlesztési tárca és annak minisztere dr. Seszták Miklós felel, hiszen tavaly óta ezen minisztériumhoz tartoznak a turizmussal és vendéglátással kapcsolatos állami feladatok is.

-D.G.-

Fotó:  Kemecsei Sándor

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22