Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A Magyar Idők minisztériumi forrásra hivatkozva hétfőn arról ír, hogy a kormány tervei alapján már 2018-tól ingyenes lehet a nyelvvizsga, és a diákok térítésmentesen mehetnek majd a KRESZ-vizsgára is.

A kezdeményezésben közrejátszik, hogy egy 2014-ben elfogadott rendelet értelmében 2020-tól csak az vehető fel a felsőoktatásba, aki legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkezik és bár az alapjogot sért, a kabinet nem halasztja el az intézkedést.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemrég arról beszélt, hogy bár 2012 óta többen beszélnek idegen nyelvet, a nyelvvizsgával rendelkezők száma nem nőtt. Csak 2015-ben például kilencezren nem tudták átvenni a diplomájukat, mert nem volt nyelvvizsgájuk.

Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke a lap megkeresésére elmondta,

a szakmában senki nem érti, miként lehetséges az, hogy a gyerekek a közoktatásban csaknem ezer órát tanulnak nyelvet, de nem képesek arra, hogy letegyenek egy középfokú nyelvvizsgát az érettségiig.

Rozgonyi Zoltán, a szervezet elnöke korábban úgy fogalmazott, a szorgalmas diákok felének nincs esélye eljutni a középfokú nyelvvizsgáig a gimnáziumokban.

Ami pedig a KRESZ-vizsgát illeti: a Magyar Idők úgy tudja, a kormány ezt is ingyenesség teszi a diákok számára. Jelenleg a vizsga díja 4600 forint, a tanfolyamon való részvétel pedig 20-30 ezer forint között mozog az autósiskolákban.

Forrás: 24.hu

Kép: Feol.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22