Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Több százan kísérték utolsó útjára a 2017. január 7-én elhunyt  litván származású magyar fotóművészt, Normantas Pauliust.  A temetésen sokakkal együtt lerótta kegyeletét Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza város polgármestere valamint  dr. Ulrich Attila Nyíregyháza város alpolgármestere.

Normantas Paulius 1974-ben Vilniusban közgazdasági diplomát szerzett. 1980-ban kezdett el komolyabban foglalkoznia fotózással. Vitalijus Butyrinas litván fotóművész volt az első mestere. Csak analóg nyersanyaggal dolgozott, sohasem használt digitális kamerákat. 1983-ban települt Magyarországra magyar felesége révén és haláláig Nyíregyházán élt. 1983 és 2012 között számos utazáson vett részt a Szovjetuniótól a Himalájáig. Hat éven át volt fafaragó az Altaj-hegyekben, majd Nahodkában kosárlabdaedzőként, Vlagyivosztokban dokkmunkásként dolgozott. De volt halász és sportoktató is miközben csavargott a Kaukázustól a Kuril-szigetekig az egykori Szovjetunió területén. 16 finnugor népet fotózott tíz expedíció alkalmával.

2011 nyarán Erdei Virág romológussal járt Ópályiban, Hodászon, Nyírkátán, Kántorjánosiban, Nyírvasváriban, Tiszabercelen, Paszabon, Gávavencsellőn, Nyírbátorban, Nagyecseden, Penészleken, Nyírpilisen, Encsencsen és Piricsén. Vendégei voltak egy igazi oláh cigány esküvőnek, és jártak a kisvárdai cigány fesztiválon. Itt készült képei több kiállításának a tárgyát képezte.

Tagja volt a Litván Fotóművészeti Szövetségnek (1980), a Magyar Fotóművészek Szövetségének (1991), a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Művészeti Akadémiának (2013) és a Litván- és a Nemzetközi Újságíró Szövetségnek.

Képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22