Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Tavaly 54 milliárd forint nyeresége volt a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az előző évi kimagasló 95 milliárd forint után – közölte a jegybank csütörtökön.

A közlemény szerint a magas nyereség kialakulásában a kamatkiadások folytatódó csökkenése mellett a korábbi éveknél mérsékeltebb, de továbbra is jelentős realizált árfolyamnyereség, illetve a pénzügyi műveletek nyeresége játszott szerepet.

Az MNB a 2012-es veszteséget követően az elmúlt négy évben végig nyereséges volt – írták. 2013-ban és 2014-ben az MNB éves eredménye 25-25 milliárd forint körül alakult, majd 2015-ben csaknem 100 milliárd forintot tett ki, amiből 50 milliárd forintot – az államadósság csökkentése érdekében – osztalékként befizetett a költségvetésbe.

A tájékoztatás szerint az inflációs cél elérése érdekében hozott jegybanki döntések 2016-ban is jelentős szerepet játszottak az eredmény kedvező alakulásában. A kamatcsökkentési ciklus folytatása jelentősen mérsékelte a jegybank kamatkiadását, míg az önfinanszírozási program és a lakossági devizahitelek forintosítása a jegybankmérleg szűkülésén keresztül járult hozzá a kamatkiadások csökkenéséhez. Az intézkedésekkel járó devizaeladások a realizált árfolyameredményt is javították – tették hozzá.
Az MNB kamatkiadásának további csökkenését segítette az alapkamat hosszabb távú stabilitását célzó eszköztár-átalakítás, a nemkonvencionális monetáris lazítás is.
Kiemelték: a devizahitelek forintosítása és az önfinanszírozási program nagyban hozzájárultak Magyarország 2016-os felminősítéséhez, és így végső soron a kockázati felárak és a magyar adósság finanszírozási költségének csökkenéséhez is, ami a költségvetés egyre alacsonyabb kamatkiadásában és a magánszektor mérséklődő kamatterhében is tetten érhető.
A kamatcsökkentések és az egyéb jegybanki intézkedések összességében azt eredményezték, hogy 2016-ban a jegybank forint kamatkiadása 50 milliárd forint alá csökkent.