Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A tárgyaláson többször mélyen a szemébe néztem a kétszeres gyilkosnak. Kerestem, kutattam a megbánás jelét, de megbánásnak még a nyoma sem látszódott a gyilkosság idején 19 éves, az első fokú ítélet napján 35 éves tettes szemében. 13 év fegyház – mondja az ítéletét a bíró, S. rezzenéstelen, érzelemmentes  tekintetén a megbánás apró jele sem fedezhető fel.  Az áldozat lánya könnyeivel küszködik… kevesli a kiszabott évek számát, bár szüleit az életfogytiglan sem hozná vissza már.

A román állampolgárságú magyar férfi, aki Romániában is bűnöző életmódot folytatott – máig ismeretlen társaival – brutálisan megvert és kirabolt egy idős házaspárt 2001 októberében Kántorjánosiban. Az idős férfi a helyszínen, felesége később a kórházban halt bele sérüléseibe.

A tettest 2012-ben egy ujjlenyomatnak köszönhetően, nemzetközi elfogatóparancs alapján Romániában fogták el. Az, hogy az akkori megyei rendőrfőkapitány mindösszesen 200 ezer forint nyomravezetői díjat tűzött ki, közrejátszik-e a 13 évig tartó nyomozásban, nem tudható, de az tény, hogy olykor falopásért nagyobb sikerdíjat helyeznek kilátásba.  Végül a vádlottat 2014 decemberében adták ki a magyar hatóságoknak, majd rá egy hétre már vádat is emelt ellene a magyar ügyészség.

A bíróság kimondta, hogy a vádlott és ismeretlen társai nyereségvágyból öltek meg két idős embert. Dr. Bodnár Zsolt tanácsvezető bíró hosszasan sorolta a bizonyítékokat és a bizonyítás során feltárt összefüggéseket, rámutatva az ügyészség olykor hibás következtetéseire.

Az ügy tárgyalása 2014-ben kezdődött és 18 tárgyalási nappal 2017. február 28-án zárult, egyelőre nem jogerős első fokú ítélettel. Két tárgyalási nap a tett helyszínén, az áldozatok lakásán volt megtartva, így tisztázva több ellentmondást. A tárgyalás folyamán több mint 10 tanút hallgatott meg a dr. Bodnár Zsolt vezette büntetőtanács.

A bíróság hosszas és bonyolult bizonyítási eljárás folyamán megállapította, hogy 2001. október 21-én este a tettesek átugrottak a kerítésen, megfojtották a család kutyáját, majd betörtek a házba, és a zajra felébredő 84 éves férfit a bejárati ajtónál bántalmazták. A földön fekvő idős ember fejére nagy erejű ütéseket mértek, fojtogatták, rátérdeltek a mellkasára. A kegyetlen bántalmazás miatt arc- és orrcsont, valamint többszörös bordatörést szenvedett bácsi a helyszínen életét vesztette. De itt nem álltak meg a tettessek, hiszen rabolni mentek az idős házaspár otthonába.

A nem jogerősen elitélt S.A. és máig ismertlen társa bementek a másik szobában alvó, nagyothalló feleséghez, pénzt követelve puszta kézzel ütlegelték a fejét és a mellkasát, kalapáccsal többször lesújtottak az áldozat karjára.  Az idős, 79 éves asszony a könyörtelen, kegyelmet nem ismerő tetteseknek végül megmondta, hogy a szemközti szoba szekrényében egy otthonka zsebében találnak 400 ezer forintot. A pénzt a vádlott kivette a szekrényből, majd a támadók elmenekültek.

Az ítélethirdetésen ott volt a meggyilkolt házaspár lánya, aki az ítélethirdetés előtt portálunknak elmondta, hogy anyukája a brutális támadást követően még tudott beszélni a korházban, de a tettest nem ismerte fel. Majd rohamosan romlott anyukája állapota és a gondos orvosi ellátás ellenére agyi bevérzések miatt 2001. november 6-án elhunyt.

Az áldozatok lánya elmondta, hogy szülei jó egészségi állapotnak örvendtek, önellátó életmódot vittek. A gyilkosságot férje fedezte fel, akinek édesanyja rá egy évre szintén brutális gyilkosság áldozata lett. A helyszíni szemlét ugyanaz a nyomozó vezette, mint aki a mostani ügynél is kint volt.

A nem jogerősen elítélt gyilkos pusztán azért nem kapott életfogytiglani börtönt, mert az elkövetés idején még nem töltötte be a 20. életévét, így ez a büntetési tétel szóba sem jöhetett, noha Romániában már elítélték olyan erőszakos bűncselekmények miatt, melyeket szintén idősek sérelmére követett el.

A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a bűncselekményt idős emberek sérelmére, nyereségvágyból, többen, több emberen követték el. Enyhítő körülmény volt a szándék eshetőleges volta és az időmúlás, bár ilyen cselekmény esetén nincs elévülés – tette hozzá a bíró.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője felmentésért és enyhítésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn. Az ügy tárgyalása a táblabíróságon folytatódik, addig a vádlott előzetes letartóztatásban marad.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22