Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Összesen negyedmilliárd forintot kell visszafizetniük a szabálytalanul működő közfoglalkoztatóknak – írta a Belügyminisztérium (BM) tavalyi hatósági ellenőrzéseket összegző beszámolója. Ebből Szabolcs-Szatmár-Bereg megye  több mint a felét, mintegy 145 milliót két település: Szakoly ( 109 millió forint) és Érpatak  (30,5 millió forint) fizet vissza, ha képes lesz rá. Érpatak esetében jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette gyanújával nyomozás van folyamatban.

Az ellenőrzések során súlyos szerződésszegést harminc közfoglalkoztatónál tártak fel, hatra rendbírságot szabtak ki, tizenkét esetben feljelentést tettek köztük az Orosz Mihály Zoltán vezette Érpatak esetében.  A szerződést szegő közfoglalkoztató gyakran önkormányzat, amely a támogatás visszafizetésére részletfizetést kér, de az sem ritka, hogy nem tud fizetni.

A feltárt szabálytalanságok között volt olyan eset, hogy miközben az önkormányzat paprikaültetvényén kellett volna dolgozniuk a közmunkásoknak, az ellenőrök egy önkormányzattal szerződött vállalkozó földjén bukkantak rájuk.

Tavaly a közfoglalkoztatással kapcsolatban összesen 255 panasz érkezett a hivatalokhoz, de 71 százalékuk megalapozatlan volt a tárca összesítése szerint.

Szakoly esetében gyakorlatilag a település mindennapjait finanszírozta az önkormányzat a közmunka-programra szánt pénzből, miközben azt egy elkülönített számlán kellett volna kezelni.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette

Érpatak esetében azon túl, hogy szintén a település mindennapjait finanszírozták ebből a pénzből,  elszámolási és bizonylati problémák is adódtak a helyszíni ellenőrzések során. Érpataknál a feltárt szabálytalanságok miatt  az ellenőrök feljelentéssel éltek, mivel a feltárt adatokból az olvasható ki, hogy miközben Érpatak megkapta a közmunka-programban dolgozók bérére a pénzt, azt nem a bérkifizetésre  használták fel a településen, így megközelítőleg egy hónapig a közmunkások nem kapták meg a fizetésüket. Érpatak jelenleg önállóan nem is pályázhat semmilyen közmunka-programra. Orosz Mihály Zoltán információink szerint nem hajlandó más önkormányzatokkal együttműködni, így valószínűleg nem lesz közmunka Érpatakon. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a településnek nincs elfogadott 2017-es költségvetése, így a központi költségvetési finanszírozás – állami normatíva – leáll.

Érpatak esetében  a  Nemzeti Adó-és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága 2016. december 28. napján nyomozást rendelt el jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22