Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

Az Omnibusz blog információi szerint már tavaly novemberben megérkeztek Nyíregyháza 5 milliárd forintos uniós pénzből vásárolt új, környezetbarát, gázüzemű autóbuszai, s ahelyett hogy a városlakókat szolgálnák, a MAN tiszaújvárosi telephelyén vesztegelnek – mondta Lövei Csaba az Együtt önkormányzati képviselője mai, nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Vajon akkor miért közlekednek még mindig lerohadó Ikarusok, széteső fehérorosz (!) MAZ-ok, 14 éves átlagéletkorú, átlagosan 700 ezer kilométert futott járművek – tette fel a kérdést a politikus.

A nyíregyházi közlekedés megoldatlanságának a fő felelőse egy peres vita, állítja Lövei, majd hozzátette: ezért  a  minisztérium a felelős így a  magyar állam, mert hagyják, hogy az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. közel 800 millióra perelje  a várost.

Az Együtt politikusa szerint az állami vállalat áldatlan vitát folytat a városvezetéssel, de a részletekről nem beszélhetett mert az ügy titkosított a per lezártáig.   Másrészt, állítja a képviselő nem hívták fel időben a városvezetés figyelmét-, ha már nekik nem jutott eszükbe- hogy az új buszok mellé kiszolgáló háttér is kell és az bizony pénzbe kerül, nem is kevésbe.

A képviselő álláspontja szerint a legnagyobb probléma, hogy az új buszokhoz  infrastruktúra is kell, s arra nem született időben megoldás. Az, hogy a buszok a mai napig nincsenek üzemben, mondhatni banális ok húzódik meg:   nincs cseppfolyós földgáz töltőállomás és mivel az állami közlekedési vállalat nem óhajtja az új járműveket üzemeltetni, most lázasan kell más megoldást találni.

Természeten megkerestük Nyíregyháza Polgármesteri Hivatal sajtószóvivőjét Rendes Sándort, aki az alábbi reagálást juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A 41 db CNG üzemű modern, környezetkímélő busz beszerzését az Önkormányzat még 2015-ben indította el feltételes, nyílt közbeszerzési eljárás keretében. Az akkori tervek szerint a buszok leghamarabb 2017 végén állhatnak a lakosság szolgálatába. A Kormány 5 milliárd forintos támogatásának elnyerését követően hatályba lépett a nyertes MAN céggel kötött szerződésünk, amely alapján járművek leszállítása mellett a nyertes cégnek egyéb feladatai is vannak pl. a buszsofőrök és a szervizes szakemberek oktatása, képzése. A buszok átadási határideje még nem járt le és a buszsofőrök és a szervizes szakemberek képzésére is előreláthatólag a nyár folyamán kerülhet sor. Nem az Önkormányzat, hanem a gyártó dönt arról, hogy konkrétan milyen gyártási ütemezésben készíti el a buszokat és azokat hol tárolja az átadásig. Zajlik az üzemeltetéshez szükséges nagy kapacitású gáztöltő állomás telepítésének előkészítése és az ahhoz kapcsolódó, igen szigorú engedélyeztetési eljárások elindítása. Tárgyalások folynak a Volán jogutódjával a helyi közösségi közlekedés további üzemeltetésének formájáról. Nyíregyháza még soha nem állt ilyen közlekedésfejlesztési lehetőség előtt: a Kormány támogatásának köszönhetően 41 új, környezetkímélő, modern busz állhat belátható időn belül forgalomba

Az üggyel kapcsolatban a Fidesz nyíregyházi szervezete is megszólalt: 

Lövei képviselő úr ismét úgy tesz botránykeltő nyilatkozatot, és vezeti félre a közvéleményt, hogy közben tudnia illene, a város a tervezett ütemben halad a buszok beszerzésével. Közgyűlések sora foglalkozott a témával, képviselő úr felelőtlen nyilatkozata pedig biztosan nem segíti a közlekedési társasággal fennálló vita rendezését. Érthetetlen, hogy képviselő úr évek óta egyetlen nyíregyházi sikernek sem tudott örülni, így felmerül a kérdés, kit és mit képvisel 1%-os támogatottságú pártjával?

 

Fotó: Móricz Csaba/ezahir.hu

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22