Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A tárca február végi adatai szerint 13 ezer 345 társas vállalkozás tartozott a kiva hatálya alá, a katát már 194 ezer 753 adózó választotta. A lap emlékeztet, hogy januártól több szabály is változott, így a katánál megduplázódott a bevételi határ, a kivánál csökkent az adókulcs, és duplájára nőtt a létszámhatár. Január eleje óta több százzal nőtt a kivások száma, a katások húszezerrel lettek többen, bár a lap megjegyzi azt is, hogy a kata hatálya alól több ezer cég esett ki az év végén.

Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár a Világgazdaságnak elmondta: a kata esetében azzal kalkuláltak, hogy a módosítás közel 16 milliárd forintot hagy a 29-30 ezer átlépőnél, az újonnan áttérő kivás cégeknél pedig – a jelenlegi vállalkozások jellemzőit alapul véve – 8-10 milliárd maradhat. Tehát idén a katára és a kivára áttérő vállalkozásoknál az átalakítások nyomán összesen mintegy 24-26 milliárd forint maradhat.

A kata esetében az áttérők közel fele szja-s egyéni vállalkozó, 15 százalékuk eváról, a maradék pedig a társasági adófizetésről (tao) tért át. A kivát választók túlnyomó többsége előzőleg a tao hatálya alá tartozott – írta a lap.

Kép: Falco Project

 

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22