Generic selectors
Csak teljesen egyező találatok
Search in title
Keresés a tartalomban
Keresés a cikkekben
Search in pages
Válasszon kategóriát
100 éve történt
Baleset
Belföld
Bulvár
Bűnügy
Érdekes
Fotó
Gazdaság
Hírek
Időjárás
Kisvárda
Kultúra
Mátészalka
Megyei
Nagy Kép
Nemzetközi
Nyírbátor
Nyíregyháza
Pártok
Programajánló
Rövidhír
Sport
Szavazás
Tiszalök
Tiszavasvári
Tudomány
Uncategorized
Vélemény
Vezetőhír
Videó

A baleseti adó a bevezetése óta mintegy 132 milliárd forinttal járult hozzá a különböző egészségpolitikai célok megvalósításához, vagyis a befolyt bevételt az egészségbiztosítási kiadások fedezeteként használták fel – válaszolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nevében Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára pénteken Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére.

Gúr Nándor szocialista honatya azt a kérdést intézte a nemzetgazdasági miniszterhez, mire költi a kormányzat a baleseti adóból beszedett milliárdokat.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára írásbeli válaszában kitért arra: a baleseti adó 2012-es bevezetésének célja az volt, hogy a fokozott társadalmi kockázattal járó élethelyzetekhez – különösen a gépjármű-balesetek okozta sérülésekhez – kapcsolódva hozzájáruljon az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához. Ez az adónem az Egészségbiztosítási Alap bevételét képezi, az éves központi költségvetésről szóló törvényekben pedig – 2017-ben közel 29 milliárd forint összegben – az “Egészségbiztosítási tevékenységgel kapcsolatos egyéb bevételek” alcím előirányzatai között szerepel.

Az Egészségbiztosítási Alap gazdálkodásának törvényben rögzített elve alapján a befolyó bevételek a felmerülő kiadások fedezetéül szolgálnak. Az Egészségbiztosítási Alapra is vonatkozik a globális fedezet elve, ami alapján a költségvetés minden bevétele összességében a költségvetés összes kiadásának pénzügyi fedezetét szolgálja, azaz nincsen közvetlen pénzügyi összefüggés valamely bevételi előirányzat, illetve kiadási előirányzat között.
Tállai András válaszában kitért arra: a baleseti adót a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjjal egyidejűleg kell éves, negyedéves vagy havi rendszerességgel befizetni, így a baleseti adó nyújtotta fedezethez nem is lenne célszerű év közbeni, célzott egészségpolitikai intézkedéseket társítani.

Kép: PilisCentrum

Friss
2017. december 14. csütörtök, 07:00
2017. december 13. szerda, 06:28
2017. december 13. szerda, 06:22